Kuchyne Lidlu

Jablko

Jablko je jedním z nejčastěji pěstovaných ovocí na světě. Má kulatý tvar, různé rozměry a barvy. Jablko střední velikosti váží přibližně 150 g. Jablka se mezi sebou liší také chutí, která se mění v závislosti na druhu nebo stupni zralosti. Jablka mohou být sladká nebo kyselá. Za svou sladkost vděčí fruktóze, která v organismu prochází pomalou přeměnou, díky čemuž nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Tvrdost a konzistence dužniny se může lišit v závislosti na odrůdě.

Jaké odrůdy existují?

Jabloně existují ve více než 10 tisících nejrůznějších odrůdách. V České republice se pěstuje zhruba 50 odrůd.

Mezi nejpopulárnější odrůdy patří např.:

- Golden delicious – zelená barva plodu, ve vyšších stádiích zralosti se barví do žluta, jablko má šťavnatou nasládlou chuť

- Gala – červené jablko, jedno z nejchutnějších jablek vůbec, má nažloutlou nasládlou dužinu

- Idared – červené jablko vhodné k uskladnění, má šťavnatou, lehce kyselou chuť

- Rubín – červené, velmi sladké jablko

- Gloster – červené jablko s tužší slupkou, má lahodnou chuť

- Jonagold - ovoce této odrůdy je obvykle velmi velké. Slupka má zelenou barvu s tmavočerveným zabarvením, dužina je žlutá a šťavnatá. Velmi chutné je syrové, ale lze ho využít i do dezertů, ovocných výrobků a kyselých jídel

Jaké má vlastnosti?

Populární pořekadlo říká: „Jedno jablko denně ušetří cestu k lékaři“, protože jablka jsou dokonalým zdrojem vitamínu C, který podporuje imunitní systém. Jablka také regulují činnost trávicího traktu.

Jak si vybírat?

V obchodě si vybírejte jablka, která jsou tvrdá, svěží, bez hnědých skvrn - takové ovoce je potom možné skladovat déle. Jablka skladovaná při pokojové teplotě dozrávají rychleji než ta, která jsou skladována v chladničce.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g ovoce:

• Energetická hodnota - 52 kcal

• Bílkoviny - 0,26 g

• Sacharidy - 13,81 g

• Tuky - 0,17 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.