
Lidl stánek
Jablko

Jablko je jedním z nejčastěji pěstovaných ovocí na světě. Má kulatý tvar, různé rozměry a barvy. Jablko střední velikosti váží přibližně 150 g. Jablka se mezi sebou liší také chutí, která se mění v závislosti na druhu nebo stupni zralosti. Jablka mohou být sladká nebo kyselá. Za svou sladkost vděčí fruktóze, která v organismu prochází pomalou přeměnou, díky čemuž nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Tvrdost a konzistence dužniny se může lišit v závislosti na odrůdě.
Jaké odrůdy existují?
Jabloně existují ve více než 10 tisících nejrůznějších odrůdách. V České republice se pěstuje zhruba 50 odrůd.
Mezi nejpopulárnější odrůdy patří např.:
- Golden delicious – zelená barva plodu, ve vyšších stádiích zralosti se barví do žluta, jablko má šťavnatou nasládlou chuť
- Gala – červené jablko, jedno z nejchutnějších jablek vůbec, má nažloutlou nasládlou dužinu
- Idared – červené jablko vhodné k uskladnění, má šťavnatou, lehce kyselou chuť
- Rubín – červené, velmi sladké jablko
- Gloster – červené jablko s tužší slupkou, má lahodnou chuť
- Jonagold - ovoce této odrůdy je obvykle velmi velké. Slupka má zelenou barvu s tmavočerveným zabarvením, dužina je žlutá a šťavnatá. Velmi chutné je syrové, ale lze ho využít i do dezertů, ovocných výrobků a kyselých jídel
Jaké má vlastnosti?
Populární pořekadlo říká: „Jedno jablko denně ušetří cestu k lékaři“, protože jablka jsou dokonalým zdrojem vitamínu C, který podporuje imunitní systém. Jablka také regulují činnost trávicího traktu.
Jak si vybírat?
V obchodě si vybírejte jablka, která jsou tvrdá, svěží, bez hnědých skvrn - takové ovoce je potom možné skladovat déle. Jablka skladovaná při pokojové teplotě dozrávají rychleji než ta, která jsou skladována v chladničce.
Nutriční hodnoty ve 100 g ovoce:
• Energetická hodnota - 52 kcal
• Bílkoviny - 0,26 g
• Sacharidy - 13,81 g
• Tuky - 0,17 g