Kuchyne Lidlu

Hroznové víno

Hroznové víno. Vinná réva, která je známá po celém světě, je jednou z lidstvem nejdéle pěstovaných rostlin. Historie révy sahá až do 4. tisíciletí př.n.l. Plody vinné révy jsou kulaté nebo podlouhlé bobule o průměru cca 2 cm a na keřích rostou v hroznech. Dužina hroznového vína je šťavnatá a pevná. V závislosti na odrůdě může být barva slupky světlezelená, růžová, červená nebo až téměř černá. Jednotlivé druhy se mezi sebou liší chutí - od velmi kyselé až po velmi sladkou.

Jaké má vlastnosti?

Už Hippokrates doporučoval konzumaci hroznů, ale také pití vína - nejslavnějšího nápoje, který je z tohoto ovoce vyráběn. Hroznové víno je zdrojem draslíku a antioxidantů, které neutralizují volné radikály. Navíc chrání organizmus před srdečními chorobami, blahodárně působí na kardiovaskulární systém, zmírňuje stres a reguluje práci trávicího systému. Mimořádně zdravé jsou tmavé odrůdy ovoce, zejména jejich slupka.

Jak ho konzumovat?

V kuchyni se nejčastěji používá v syrovém stavu, ale je také vhodné k výrobě šťáv, džemů a želé. Sušené hrozny čili rozinky se používají například při pečení. Z pecek hroznů se získává olej, který je vysoce ceněn v gastronomii a kosmetickém průmyslu. Vzhledem k vysokému obsahu cukru je hroznové víno vhodné také jako zdravější dezert.

 

Nutriční hodnota ve 100 g ovoce:

• Energetická hodnota – 60 až 70 kcal

• Bílkoviny - 0,5 g

• Sacharidy - 17,5 g

• Tuky - 0,2 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.