Kuchyne Lidlu

Grapefruit

Grapefruit vznikl křížením pomela a pomerančovníku čínského. Je obvykle větší než běžné pomeranče a výrazně se od nich liší svou chutí. Vzhledem k jeho hořké chuti nemusí grapefruit chutnat každému. Toto ovoce se vyskytuje ve třech odrůdách:

• červený grapefruit – jeho chuť je hořká (ale i tak nejsladší ze všech), kyselá a šťavnatá.

• žlutý grapefruit – chutná kysele a šťavnatě.

• zelený grapefruit (sweetee) – jeho chuť je sladká a částečně šťavnatá.

Jaké má vlastnosti?

Toto ovoce se konzumuje v syrovém stavu nebo se z něj vyrábí šťáva. Dužina grapefruitu je šťavnatá, z 90 % se skládá z vody, ale i přes to obsahuje velké množství vitamínů: vitamíny skupiny B, vitamíny E a C. V blanách, které jsou mezi kousky dužiny, se nachází vzácná vláknina, která podporuje činnost trávicího traktu. Měli bychom jíst také bílou část kůry, tzv. albedo, která je bohatá na pektin. Za hořkou chuť grapefruitu je zodpovědný naringin, který zlepšuje práci střev. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C bychom měli grapefruity konzumovat pro posílení imunitního systému. Toto ovoce také pomáhá předcházení kornatění tepen. Šťáva z grapefruitu snižuje hladinu cholesterolu, čímž snižuje riziko infarktu. Vzhledem k minimálnímu obsahu sacharidů ho mohou konzumovat i diabetici. Z téhož důvodu je grapefruit oblíbeným ovocem u lidí, kteří drží dietu. Citrusy obsahují také vysokou dávku vápníku, který podporuje vývin kostí.

Kdy ho nekonzumovat?

Mnoho lékařů upozorňuje, abyste grapefruit nejedli ve spojení s určitými léky, protože toto ovoce působí negativně ve spojení s některými látkami.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g grapefruitu:

• Energetická hodnota - 42 kcal

• Bílkoviny - 0,8 g

• Sacharidy - 10 g

• Tuky - 0,1 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.