Kuchyne Lidlu

Fíky

Fíky jsou exotické ovoce, rostoucí na fíkovníku smokvoni. Ovoce má hruškovitý tvar a zelenou, fialovou nebo hnědou barvu.

Odkud pochází?

Fíkovník je uznáván jako jeden z nejstarších stromů na Zemi. Fíky pravděpodobně pocházejí z Malé Asie, i když se toto ovoce nachází i na jiných místech, zejména v oblastech Středozemního moře. Ve starověkém Řecku byly fíky ceněny více než zlato. V Egyptě je kněží konzumovali během obřadních ceremonií a v jižní Africe byly podávány bohu jako dar před zahájením orby.

Jak je vybírat?

Aby se fíky dostaly do obchodů v dobrém stavu, trhají se ze stromu ještě nezralé, a dozrávají po cestě. Při koupi je třeba vybírat zralé ovoce s pružnou a nepoškozenou slupkou. Nejsou vhodné pro delší skladování, je třeba je zkonzumovat během dvou dnů od zakoupení.

Jak je připravit?

Fíky obvykle konzumujeme celé i se slupkou. Velmi chutné jsou jak v syrovém stavu, tak i sušené, obojí jsou skvělou přísadou do koláčů. Čerstvé fíky je také možné použít na výrobu šťáv, džemů nebo marmelád. Vzhledem k vysokému obsahu cukru je třeba pamatovat na to, že při výrobě fíkových produktů musíme omezit množství přidávaných sladidel.

Jaké mají vlastnosti?

Díky vysokému obsahu vlákniny podporují plody fíkovníku práci trávicího traktu. Mimo jiné snižují hladinu cholesterolu v krvi a ve spojení s mlékem příznivě ovlivňují oběhový systém, zmírňují také kašel a bolesti v krku.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g ovoce:

• Energetická hodnota - 74 kcal

• Bílkoviny - 0,7 g

• Sacharidy - 19,2 g

• Tuky - 0,3 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.