Kuchyne Lidlu

Dýně

Dýně má 120 druhů a přibližně 800 odrůd, které se vzájemně liší tvarem, barvou a rozměry. Váha dýně může dosahovat až 200 kg. Nejtěžší zvážená dýně vážila dokonce více než 900 kilogramů! V obchodech ovšem bývá dostupná zelenina s nižší váhou. Dostupné jsou také miniaturní varianty s rozmanitými barvami, které bývají využívány jako podzimní dekorace, spíše než ke konzumaci.

Jak ji konzumovat?

Historie dýně sahá do roku 7000 př.n.l. - ze zjištění archeologů vyplývá, že již tehdy byla pěstována na území současného Peru. Nyní jsou dýně pěstovány na celém světě a jsou široce využívány v kuchyni. Dužina se výborně hodí k přípravě polévek, dezertů, koláčů a příloh, jadérka jsou zase oblíbenou zdravou pochutinou.

Jak ji skladovat?

Dýni lze skladovat až 6 měsíců - pod podmínkou, že teplota nepřekročí 15 °C a zelenina je skladována na tmavém a vzdušném místě.

Jaké má vlastnosti?

Dýně je dokonalým zdrojem beta-karotenu, je lehce stravitelná a zřídkakdy vyvolává alergie, proto je vhodnou stravou pro miminka. Jadérka mají vysoký obsah fosforu, železa, draslíku, hořčíku, cínu a také tokoferolu, který se rovněž nazývá „vitamín plodnosti“. Dýni jako afrodiziakum oceňovali již indiáni. Indiánské ženy projevovaly svou sexuální připravenost právě konzumací semínek dýně. V lidové medicíně byla jadérka dýně doporučována jako lék proti parazitům.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota - 28 kcal

• Bílkoviny - 1,3 g

• Sacharidy - 7,7 g

• Tuky - 0,3 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.