Kuchyne Lidlu

Cuketa

Cuketa je odrůdou tykve obecné, která má prodloužený štíhlý tvar a tmavě zelenou slupku. Pochází z Jižní Ameriky. V Evropě byla v začátcích považována pouze za ozdobnou rostlinu. Až postupem času byla oceněná i v Evropě pro svou chuť a pozitivní zdravotní účinky.

Jaké má vlastnosti?

Cuketa je výborným zdrojem beta-karotenu, vitamínu C a kyseliny listové. Cuketa se skládá z 95 % z vody, díky čemuž je zeleninou s nízkým obsahem kalorií a je lehce stravitelná. Díky nízkému obsahu tuků neshromažďuje těžké kovy a dusičnany, proto je bezpečná i ve stravě pro malé děti.

Jak ji kupovat?

Čerstvá cuketa by měla být pružná, tvrdá s intenzivní zelenou barvou. Na jejím povrchu by se neměly nacházet skvrny a mechanická poškození.

Jak ji servírovat?

Cuketa vařená nebo dušená minimálně zatěžuje trávicí trakt, ale také ji můžeme konzumovat syrovou, pečenou nebo smaženou. Chuť cukety je velmi jemná, proto příliš neovlivňuje chuť celého pokrmu a cukety tak můžeme použít dokonce i do sladkých koláčů.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota - 15 kcal

• Bílkoviny - 1,2 g

• Sacharidy - 3,2 g

• Tuky - 0,1 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.