Kuchyne Lidlu

Česnek

Česnek obecný se používá již po staletí. Byl konzumován ve starověku a už tehdy byly známé léčivé vlastnosti této rostliny. Česnek má charakteristickou chuť a vůni, za kterou rostlina vděčí éterickým olejům, které jsou bohaté na alicin - aminokyselinu, která obsahuje síru. Po rozdrcení nebo po rozmělnění česneku se aminokyselina pod vlivem enzymu přetváří na alicin, sloučeninu, která má antibakteriální a fungicidní účinky a má charakteristickou silnou vůni. Je třeba mít na paměti, že tepelná úprava alicin ničí.

Jak ho konzumovat?

Pěstuje se mnoho druhů česneku. V obchodech můžeme pořídit česnek s bílou, růžovou nebo i s fialovou slupkou. Nejlépe chutná v syrovém stavu, ale i přes to se využívá na vaření. Při vaření se jeho chuť postupně stává jemnější, proto ho můžeme používat i ve velkém množství. Pokud česnek restujeme, musíme dávat pozor, abychom ho nepřipálili, protože jídlo pak bude mít hořkou chuť. Česnek je důležitou přísadou mnoha jídel, přidává se například do polévky gaspacho, pesta, je ale také vhodný na potírání masa.

Jak ho skladovat?

Česnek by měl být skladován na tmavém, chladném a suchém místě. Po oloupání by měly být stroužky bílé. Seschlé a zhnědlé stroužky bychom neměli používat. Při koupi česneku bychom se měli zaměřit na to, zda je hlávka česneku tvrdá a pevná.

Jaké má vlastnosti?

Sloučeniny, které se nacházejí v česneku, pozitivně ovlivňují srdce - snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu. Podporuje také činnost imunitního systému. Stroužky česneku obsahují vitamín C, B1, draslík a železo. Nicméně vzhledem k tomu, že obvykle konzumujeme česnek ve velmi malém množství, vitamíny v něm obsažené ovlivňují náš organizmus pouze minimálně.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g česneku:

• Energetická hodnota - 146 kcal

• Bílkoviny - 6,4 g

• Sacharidy - 32,6 g

• Tuky - 0,5 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.