Kuchyne Lidlu

Červená řepa

Červená řepa je druhem řepy obecné. Má jedlý, kulatý kořen, který je nahoře silný a směrem dolů se zužuje. Z kořene vyrůstají listy - v závislosti od odrůdy - kulaté, trojúhelníkové a zbarvené od zelené barvy až k fialovočervené.

Jaké má vlastnosti?

Červená řepa je úžasným zdrojem kyseliny listové, proto je tato zelenina vhodná pro těhotné ženy, nebo pro ženy, které těhotenství plánují. Kyselina listová odstraňuje z krevního oběhu homocystein, látku, která způsobuje onemocnění kardiovaskulárního systému. Kromě kyseliny listové obsahuje především minerální látky, mimo jiné i draslík, magnezium, železo a cín. Už naše babičky považovaly řepu za vynikající krvetvorný prostředek, který předcházel anémii. Červená řepa obsahuje antioxidanty. Má nízký počet kalorií, proto je vhodnou stravou pro ty, kteří se potřebují zbavit nadbytečných kilogramů. Řepná šťáva zmírňuje silné zánětlivé stavy a nachlazení.

Jak ji konzumovat?

Červená řepa má nejvyšší nutriční hodnotu v syrovém stavu. Při vaření nebo pečení její kůrku ponecháme a oloupeme ji až těsně před konzumací.

Kdo by si měl dávat pozor?

Červená řepa má vysoký glykemický index, proto by si osoby, které trpí cukrovkou, měly dávat pozor.

Zajímavost

Červená řepa zmírňuje následky nadměrné konzumace alkoholu.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota - 38 kcal

• Bílkoviny - 1,8 g

• Sacharidy - 9,5 g

• Tuky - 0,1 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.