Kuchyne Lidlu

Broskve

Broskve pochází z Číny, kde byly pěstovány staletí před naším letopočtem. Patří mezi peckovité ovoce, uvnitř se nachází jedna velká pecka, která je s dužinou spojena jemnými vlákny. Kulaté ovoce velikosti středního jablka má hebkou slupku (pokrytou malinkými chloupky), která má oranžovo-červenou barvu. Zralá broskev je intenzivně oranžová a velmi šťavnatá. Chlupatá slupka i dužina jsou jedlé.

Jaké mají vlastnosti?

Broskve jsou lehce stravitelné. Často se doporučují při odtučňovacích dietách, protože mají pozitivní vliv na trávicí soustavu. Broskve obsahují hodně vlákniny - nejvíce vlákniny se nachází v jemné slupce. V tomto ovoci najdeme vitamíny ze skupiny B s uklidňujícím a relaxačním účinkem a vitamín B3, který je nutný při vytváření hormonu štěstí čili serotoninu. Nedostatek tohoto vitamínu způsobuje nervozitu a apatii. Díky vitamínu A broskve pozitivně působí na stav pokožky.

Jak je konzumovat?

Broskve obvykle konzumujeme v syrovém stavu. Můžeme z nich ovšem také připravovat džemy nebo kompoty. Ovoce je vhodné i do koláčů. Je třeba mít na paměti, že sterilizované broskve ztrácejí nejdůležitější výživné látky.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g ovoce:

• Energetická hodnota - 4,6 kcal

• Bílkoviny - 1 g

• Sacharidy - 11,9 g

• Tuky - 0,2 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.