Kuchyne Lidlu

Brokolice

Brokolice patří k druhu brukev zelná a pochází z oblasti Středomoří. Řadí se do skupiny brukvovitých rostlin, tudíž původem patří ke stejné skupině jako zelí, květák nebo růžičková kapusta.

Jak vypadá?

Brokolice je zelená jednoletá rostlina s dlouhým hrubým stonkem a bohatým květenstvím. Květenství se skládá z nerozvinutých poupat a může dosahovat průměru až pár desítek centimetrů. Je obklopena hrubými zelenými listy. Čerstvá zelenina se vyznačuje jednotnou barvou a jemnými, měkkými stopkami.

Jaké má vlastnosti?

Brokolice je bohatá na vitamín C. Také obsahuje beta-karoten, který je v organismu zpracován na vitamín A. Čím jsou květy brokolice tmavší (tmavozelené, fialové), tím je obsah beta-karotenu a vitamínu C vyšší, avšak vysoká teplota jeho množství v zelenině snižuje, proto se doporučuje vařit brokolici pouze na páře nebo ji restovat. Brokolice je také bohatá na fytochemikálie, které zabraňují rakovinným buňkám ničit částečky DNA. Tyto fytochemikálie nejsou naštěstí tepelnou úpravou znehodnocovány, nevadí jim vaření ani mrazení.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g brokolice:

• Energetická hodnota - 27 kcal

• Bílkoviny - 3 g

• Sacharidy - 5,2 g

• Tuky - 0,4 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.