Kuchyne Lidlu

Avokádo

Avokádo je ovoce (botanicky), které roste na stromech, má hruškovitý nebo kulovitý tvar a barva jeho slupky závisí na odrůdě. Nejčastěji se setkáváme s tmavě zelenými plody, ale barva slupky může být u některých druhů až téměř černá. Dužina zralého avokáda je žlutozelená. Střed skrývá velkou hnědou pecku. Plod avokáda spadá do třídy peckovic. Jeho chuť je sytá a jemně ořechová. Avokádo dozrává až po utržení ze stromu. Skladuje se při pokojové teplotě.

Jak ho konzumovat?

Avokádo se často používá v mexické kuchyni. Velmi populárním jídlem připravovaným z avokáda je guacamole - hustá studená omáčka s rajčaty, cibulí a česnekem. Ovoce je vhodné jak do salátů, tak jako pomazánka na sendviče. Výborně chutná na chlebu se solí a pepřem.

Jaké má vlastnosti

Říká se, že v porovnání s běžným ovocem má avokádo velmi vysoký obsah kalorií, na druhou stranu obsahuje velké množství výživných látek. Tuky, které jsou obsaženy v avokádu, jsou snadno stravitelné. Vzhledem k obsahu nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu, se avokádo doporučuje používat místo másla hlavně osobám, u kterých se projevuje kornatění tepen nebo trpí vysokým tlakem. Tuky v avokádu pozitivně ovlivňují i práci mozku a pomáhají předcházet Alzheimerově chorobě.

Avokádo je bohaté na vitamíny C, E a B6. Vitamín B6 příznivě ovlivňuje organizmus žen v prvních týdnech těhotenství, protože zmírňuje ranní nevolnosti. Vitamíny C a E jsou antioxidanty - látky, které podporují obranný mechanismus na buněčné úrovni.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g avokáda:

• Energetická hodnota - 221 kcal

• Bílkoviny - 1,9 g

• Sacharidy - 0,4 g

• Tuky - 23,5 g

Zpět na Lidl Stánek


Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.