Kuchyne Lidlu

Kulinářská akademie

Kulinářská akademie

Úroveň Začátečník

nože/krájení

Několik slov o nožích

Několik slov o nožích

Ne každý nůž se hodí ke všemu. Proto je dobré vědět, kterým nožem nejlépe krájet pečivo, který se hodí na krájení zeleniny a kterým vykostit rybu. Doporučujeme Vám průvodce světem nožů od Romana Pauluse.

Play

Lekce krájení

Lekce krájení

Správný nůž Vám může velmi pomoct v rychlém a důkladném krájení veškerých potravin. Rychlé a zároveň důkladné krájení je výsledkem mnohaleté praxe v kuchyni, ale díky jednoduchým Romanovým trikům Vám krájení určitě půjde mnohem lépe.

Play

Tuky

Smažení v hlubokém oleji

Smažení v hlubokém oleji

Jídla připravená smažením v hlubokém oleji nejsou. Vlhkost obsažená v potravině neproníká ven díky čemu ani tuk nevsákne do smaženého pokrmu. Nejlepší je smažit jídla obalovaná, budou navíc hezky křupavá. Podívejte se, jaká jídla připravuje tímto způsobem Roman Paulus.

Play

Tuky, které používáte v kuchyni

Tuky, které používáte v kuchyni

Tuky byste měli vybírat podle toho, jaký pokrm chcete připravit. Ne každý se totiž hodí na smažení nebo pečení. Věnujte chvíli zhlédnutí tohoto videa, Roman Paulus Vám poradí, jaký tuk se hodí na přípravu různých jídel.

Play

Olivový olej

Olivový olej

Ne každý olivový olej chutná stejně, na světě existuje velké množství odrůd této rostliny. Navíc ne každý olej se vyrábí ze zralých plodů, některé druhy vznikají výhradně z těch méně zralých. Podívejte se, čím se vyznačují jednotlivé druhy olivového oleje.

Play

Omáčky

Příprava jíšky

Příprava jíšky

Připravit jíšku, která se používá k zahušťování omáček či polévek, je opravdu snadné. Základní omáčkou, která se z jíšky připravuje, je bešamel. Jíška může být světlá nebo i tmavě hnědá, záleží na tom, jaké jídlo chcete uvařit. Existuje několiv variant jíšky od světlé až po tmavě hnědou. Tmavá se hodí třeba k zahušťování guláše. Zkuste si ji připravit spolu s Romanem Paulusem!

Play

Bešamel

Bešamel

Bešamel je jedna z nejjednodušších omáček, která se používá při přípravě zapečených pokrmů, zejména lasagní. Základem je jíška, kterou připravíme z mouky, másla a teplého mléka. Stačí přiidat nějaké bylinky a hotovo. Podívejte se na video, ve kterém Vám Roman Paulus ukáže, jak připravit vynikající bešamel.

Play

Jak připravit omáčku aioli?

Jak připravit omáčku aioli?

Omáčka aioli není v podstatě nic jiného než majonéza ochucená velkým množstvím česneku. Velice populární a oblíbená je ve středomořské, zvláště pak ve francouzské kuchyni. Omáčka aioli se nejlépe hodí k mořským plodům smaženým v těstíčku, podávat ji však můžete také k masům a zelenině. Podívejte se na náš trik a připravte si tuto jednoduchou omáčku spolu s Romanem Paulusem.

Play

zpracování masa

Jak naklepat kuřecí prsa

Jak naklepat kuřecí prsa

Kuřecí prsa jsou velmi jemná, a proto je při naklepávání nutné postupovat opatrně. Roman Paulus Vám prozradí, jak naklepat kuřecí prsa tak, aby se nenarušila jejich struktura. Podívejte se na video.

Play

Vývar

Nejlepší je domácí kuřecí vývar

Nejlepší je domácí kuřecí vývar

Kuřecí vývar je základem mnoha polévek či omáček. Takové rizoto připravené z domácího vývaru je opravdová lahůdka. Pokud ještě nemáte vlastní ověřený recept na vývar, vyzkoušejte tip Romana Pauluse. Určitě Vás nezklame.

Play

Jak připravit zeleninový vývar

Jak připravit zeleninový vývar

Ne vždy se k přípravě pokrmů hodí masový vývar. Někdy bude mnohem lepší vývar zeleninový. Na jeho přípravu potřebujete jen pár kousků zeleniny a koření. Podívejte se na naše video, ve kterém Vám Roman Paulus poradí, jak připravit vynikající zeleninový vývar.

Play

Jak připravit rybí vývar

Jak připravit rybí vývar

Rybí vývar je základem každé dobré rybí polévky i dalších pokrmů s rybami. Pokud připravujete rizoto s lososem nebo jinou rybou, rybí vývar bude správnou volbou. Připravte si rybí vývar spolu s Romanem Paulusem.

Play

Drůbeží vývar

Drůbeží vývar

Drůbeží vývar můžete připravit ze syrových nebo pečených kostí. Vývar z pečených kostí se liší především chutí, která je mnohem intenzivnější. Vývar můžete podávat s nudlemi nebo ho použít jako základ mnoha polévek, omáček nebo italského rizota. Bez vývaru se dobrý kuchař neobejde, proto se pusťte do jeho přípravy, zvládne to opravdu každý.

Play

zelenina v kuchyni

Cibule na několik způsobů

Cibule na několik způsobů

Když mluvíme o krájení cibule, spojuje se nám to očividně se: slzícíma očima a množstvím práce. Existuje mnoho babských rad, jak se vyhnout plakání nad cibulí.

Play

Jak oloupat chřest?

Jak oloupat chřest?

Chřest je v kuchyni skutečnou lahůdkou, a proto byste při jeho přípravě mělí mít na paměti několik věcí. Podívejte se na naše video a dozvíte se, jak se dá chřest rychle a jednoduše oloupat a uvařit.

Play

Jak oloupat avokádo?

Jak oloupat avokádo?

Avokádo - ovoce jediné svého druhu! Plné zdravých kyselin omega 3, které posilují imunitní systém a blahodárně působí na mozek a srdce. Je považované za jeden z nejzdravějších druhů ovoce na světě. Tvrdá, zelená slupka skrývá výbornou krémovou dužinu a velkou pecku. Podívejte se, jak nakrájet avokádo na salát, nebo jak si ho připravit pokud chcete dělat guacamole.

Play

Jak oloupat grilovanou papriku?

Jak oloupat grilovanou papriku?

Kdy je grilovaná paprika hotová? Kdy ji můžete oloupat? Na všechny tyto otázky Vám odpoví Roman Paulus a poradí Vám, jak jednoduše grilovanou papriku oloupat.

Play

Jak snadno oloupat rajče?

Jak snadno oloupat rajče?

Oloupat rajče není tak snadné, jako třeba bramboru nebo okurku. Roman Paulus však zná osvědčený trik, jak snadno a rychle rajčata oloupat. Takto připravenou plodinu můžete použít do omáček nebo polévek. Podívejte se, jak na to!

Play

Jak dobře ugrilovat papriku?

Jak dobře ugrilovat papriku?

Syrová paprika nikdy nedá jídlu tolik vůní jako ta pečená! Po upečení ji navíc snadno oloupete. Pečená paprika je skvělou přílohou k rybám nebo masu, můžete ji také použít do základu omáček a krémových polévek. Stačí olivový olej, trochu trpělivosti a několik dobrých rad od Romana Pauluse.

Play

Pečený česnek

Pečený česnek

Nechcete, aby vaše jídlo vonělo pouze česnekem, ale zároveň chcete zachovat jeho vůni? Upečte si ho! Pečený je mnohem měkčí a stravitelnější. Navíc má jemnější chuť než a díky pečení získává neopakovatelné aroma.

Play

Jak připravit bramborovou kaši?

Jak připravit bramborovou kaši?

Ne všechny druhy brambor se hodí na bramborovou kaši. Nejlepší budou ty s vysokým obsahem škrobu. Brambory můžete rozmělnit šťouchadlem, pokud je vššak propasírujete, budou mnohem krémovější. Následně, v závislosti na tom, s čím budete kaši podávat, můžete vyzkoušet i další přísady jako je smetana, olivový olej nebo čerstvé bylinky.

Play

Jak uvařit zelený chřest

Jak uvařit zelený chřest

Zelený chřest je mnohem lepší na přípravu než ten bílý. Můžete ho oloupat, není to ale nutné. Rychle se vaří a nevyžaduje mnoho dalších příloh. Oblíbíte si jej třeba s olivovým olejem, máslem nebo holandskou omáčkou. Podívejte se, jak snadná je jeho připrava!

Play

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer je velmi populární surovinou v mnoha světových kuchyních. Můžete ho použít celý, některé jeho části jsou však tvrdší, a proto se nehodí do každého jídla. Podívejte se, k čemu je možné použít jednotlivé části řapíkatého celeru.

Play

Dýně

Dýně

Dýně je velmi oblíbená zelenina, ze které můžete vykouzlit mnoho výtečných pokrmů. Pečená je skvělou přílohou k masu či rybám. Lze z ní připravit kari, rizoto, polévku, placky, noky a dokonce i vynikající dezerty. Navíc je nízkokalorická a obsahuje spoustu hodnotných prvků.

Play

Květák

Květák

Květák je velmi chutná zelenina, která se hodí prakticky ke všemu. Květákové pyré skvěle doplní grilovanou rybu nebo zvěřinu, z květáku můžete připravit znamenitou krémovou polévku či placičky nebo všemi oblíbený smažený květák v trojobalu. Možností je nespočet. Roman Paulus Vám ukáže, jak během několika okamžiků připravit jednoduchý květákový salát.

Play

Jak udělat petrželové chipsy?

Jak udělat petrželové chipsy?

Petržel je celosvětově velmi oblíbená a v kuchyni nepostradatelná zelenina. Listová petržel nemusí být jen ozdobou hotových pokrmů – zkuste si z ní připravit pesto nebo salát. Kořenová petržel se používá do vývaru, vyzkoušejte také petrželové pyré nebo chipsy. Více Vám prozradí Roman Paulus v našem videu.

Play

Fenykl

Fenykl

Fenykl je druh zeleniny, který v sobě skrývá skutečné bohatství. Můžete si z něj připravit čaj, salát, hodí se také jako příloha ke grilované rybě nebo ke steaku, můžete rovněž karamelizovat nebo smažit. Jak fenykl připravovat Vám v následujícím videu poradí Roman Paulus.

Play

Jak připravit olivovou tapenádu?

Jak připravit olivovou tapenádu?

Olivová tapenáda je specialitou francouzské kuchyně. Nejčastěji se podává na topinkách jako předkrm nebo chuťovka k vínu na různých večírcích. Její příprava je velmi snadná a rychlá. Můžete ji rovněž podávat k rybám nebo masům. Podívejte se na náš krátký trik, ve kterém Vám Roman Paulus ukáže, jak tuto pochoutku během chvilky připravit.

Play

Celer

Celer

Ačkoli se to tak nemusí zdát, celer není jen zelenina vhodná do svíčkové či vývaru. Z celeru lze připravit spoustu chutných pokrmů jako je pyré, pečené hranolky nebo smažené chipsy. K dochucení celeru můžete použít téměř všechny bylinky. Celerové pyré se výborně hodí k pečenému masu nebo rybě, nebo jako jedna ze surovin různých druhů salátů.

Play

Jak připravit dip z pečených paprik?

Jak připravit dip z pečených paprik?

Paprika díky pečení získá lepší chuť a aroma. Pokud tedy chcete připravit z papriky dip nebo omáčku k těstovinám, je nejlepší nejdříve ji upéct. Vyzkoušejte recept Romana Pauluse na přípravu paprikový dip Roman Paulu s tymiánem a lehkým aroma česneku, který je zahuštěný bramborami. Skvěle doplňuje chuť masa, ryby nebo zeleniny.

Play

praktické triky

Jak připravit domácí kari pastu?

Jak připravit domácí kari pastu?

Nic neudělá orientální pokrm tak pikantní, jako červená curry pasta. Pokud jste zvědaví, jak si ji sami připravit, určitě se podívejte na trik Romana Pauluse. Dozvíte se, jaké suroviny potřebujete a jak je připravit, abyste dosáhli požadovaného efektu.

Play

Univerzální těstíčko

Univerzální těstíčko

Někteří tvrdí, že všechno, co je obalené a smažené, chutná hned lépe. Nyní se o tom můžete přesvědčit sami. Roman Paulus Vám ukáže, jak připravit univerzální těstíčko na obalování různých surovin. Zeleninu či ryby můžete nakládat, vařit nebo obalovat zasyrova. K podávání stačí pár aromatických omáček a nevšední chuťovka je na světě.

Play

ovoce

Grilovaný ananas v třtinovém cukru

Grilovaný ananas v třtinovém cukru

Grilovat můžete nejen maso nebo zeleninu, ale také ovoce. Zkuste třeba ananas. Nakrájený na kolečka a obalený v třtinovém cukru Vás uchvátí chutí. Doplňte ho s kopečkem vanilkové zmrzliny a máte vynikající lehký dezert.

Play

Kůra z citrusových plodů

Kůra z citrusových plodů

Citronová, pomerančová nebo limetková kůra dodají neobvyklou chuť a aroma nejen dezertům, ale rovněž masitým pokrmům, mořským plodům nebo zeleninovému kari. Na kůru z citrusových plodů můžete použít běžné struhadlo nebo také speciální nástroj, tzv. zester. Kůru můžete kandovat nebo karamelizovat. Jak se to dělá, Vám ukáže Roman Paulus.

Play

Jak připravit segmenty citrusů

Jak připravit segmenty citrusů

Příprava segmentů z pomeranče nebo citronu se může zdát na první pohled náročná. Díky správné technice, kterou Vám v následujícím videu ukáže Roman Paulus, Vám to však půjde jako po másle. Takto připravené citrusy můžete použít ke zdobení dezertů nebo také jako součást omáček.

Play

zpracování ryby

Losos bez kůže

Losos bez kůže

Lahodný a velmi jednoduchý na přípravu - přesně takový je losos. Máte-li před sebou šťavnaté kousky, stačí jen málo, abyste vykouzlili skvělé jídlo. Někdy je ale třeba vědět, jak se jednoduchým způsobem zbavit kůže. O své dovednosti se s Vámi podělí Roman Paulus – podívejte se na video, ve kterém Vám ukáže, jak se to dělá.

Play

Jak poznáme, že je ryba čerstvá?

Jak poznáme, že je ryba čerstvá?

Ryby jsou našemu zdraví velmi prospěšné a měly by se v našem jídelníčku objevovat často, to je známá věc. Nevíte však, jak na jejich přípravu?...

Play

Těstoviny

Těstoviny

Těstoviny

Těstoviny jsou obvykle spojovány s italskou kuchyní, jsou však typické i pro další světové kuchyně. Rýžové nebo soba nudle se tradičně podávají v kuchyni asijské. Kvalitní italské těstoviny musí být správně uvařené, tzv. al dente. Následně se přidávají do omáčky, v níž je ještě krátce povaříme. V prodejnách Lidl seženete mnoho druhů těstovin, podívejte se na naše video.

Play

Špagety Carbonara

Špagety Carbonara

Špagety Carbonara je jedno z nejznámějších těstovinových pokrmů. K přípravě této italské speciality Vám postačí jen pár suroviny - slanina, sýr, vejce a samozřejmě špagety. Jedná se o velmi vydatné jídlo, na kterém si skutečně pochutnáte. Postupujte podle rad Romana Pauluse a v mžiku se Vám podaří připravit pravou italskou hostinu.

Play

Spaghetti aglio olio e pepperoncino

Spaghetti aglio olio e pepperoncino

Recepty italské kuchyně nepřekypují velkým množství surovin, důležitá je jejich kvalita a chuť. Oblíbené spaghetti aglio olio e pepperoncino jsou typickým příkladem. Stačí Vám jen pár ingrediencí a chuťově dokonalý pokrm je na světě. Pořiďte si proto ty nejlepší italské špagety a kvalitní olivový olej...

Play

Vejce

Omeleta

Omeleta

Pokud máte rádi k snídani vajíčka na jakýkoli způsob, je tento trik právě pro Vás. Roman Paulus Vám ukáže, jak připravit základní omeletu, jež Vám dodá potřebnou ranní dávku energie. Omeletu můžete zpestřit různými ingrediencemi, zeleninou nebo bramborami, a připravit tak jednoduché hlavní jídlo.

Play

Saláty

Jak udělat chlebové chipsy?

Jak udělat chlebové chipsy?

Každému z nás se stane, že mu doma tu a tam zbude chléb. Ten však nemusíte hned vyhazovat. Roman Paulus Vám ukáže, jak ze staršího chleba připravit výborné chipsy, které se hodí třeba k salátům. Nebo k nim připravte Váš oblíbený dip a máte zdravější variantu smažených chipsů, které můžete pojídat u Vašeho oblíbeného seriálu...

Play

Jak připravit Caesar salát?

Jak připravit Caesar salát?

Caesar salát jste už určitě ochutnali, ale jste si jisti, že byl připravený tak, jak se skutečně připravovat má? Originální verzi tohoto salátu je opravdu těžké najít i v restauracích, proto si určitě nenechte ujít video, v němž Vám Roman Paulus ukáže, jak se tento salát připravuje. Nesmí v něm chybět římský salát, ančovičky, anglická slanina a velké množství sýru grana padano.

Play

Jak připravit salát Waldorf?

Jak připravit salát Waldorf?

Celerový salát Waldorf se skvěle hodí jako příloha, můžete ho podávat také jako samostatný chod. Roman Paulus Vám krok za krokem ukáže, jak jej připravit a poradí, čím ho můžete obohatit nebo s čím chutná nejlépe. Jeho příprava je snadná a rychlá, a proto by ho ve svých receptech měl mít každý kuchař. Podívejte se na naše video.

Play

Dresinky

Jak připravit francouzský dresink?

Jak připravit francouzský dresink?

Pokud často připravujete saláty, určitě byste měli vědět, jak připravit jeden z nejznámějších dresinků - francouzský. Jeho příprava je velmi snadná, potřebujete bílý vinný ocet a olivový olej. Ostatní suroviny k dochucení si můžete zvolit dle vlastní chuti. Roman Paulus vybral své oblíbené bylinky a dijonskou hořčici...

Play

Úroveň Pokročilý

Tuky

Jak připravit olej s příchutí citrónu?

Jak připravit olej s příchutí citrónu?

Citronový olej dává neopakovatelnou chuť. Je ideální jako tuk ke smažení ryb, které skvěle chutnají pokrmům s citronovou příchutí. Citron však není jediné ovoce, ze kterého lze takový olej připravit. Podívejte se na naše video.

Play

Jak si vyrobit přepuštěné máslo?

Jak si vyrobit přepuštěné máslo?

Na přepuštěném másle můžete smažit cokoli - maso, ryby, vejce, koblihy i palačinky. Během přepouštění se navíc zbavíte veškerých alergenů. A to nejdůležitější - přepuštěné máslo má mnohem vyšší kouřový bod než obyčejné máslo. Podívejte se, jak si ho můžete snadno připravit doma.

Play

Polévky

Krémové polévky

Krémové polévky

Připravit krémovou polévku je zpravidla mnohem jednodušší, než tomu je u jejich těžších variant. Krémová polévka by měla být lehká, abychom po ní měli chuť ještě na další chody. Pokud nevíte, jakou polévku připravit, podívejte se na naše video.

Play

Druhy polévek

Druhy polévek

Polévka je grunt, říká se už od nepaměti. Polévky mají opravdu mnohostranné využití - můžete je servírovat před hlavním chodem nebo jako plnohodnotný pokrm třeba k večeři. Jsou jednoduché na přípravu, chutné, s nudlemi nebo rýží, teplé i studené, záleží jen na Vaší chuti. Roman Paulus Vám v našem videu ukáže několik druhů polévek.

Play

Rybí polévka

Rybí polévka

Rybí polévka nesmí na štědrovečerní tabuli chybět. Nemáte ještě svůj oblíbený recept? Podívejte se, jak připravuje rybí polévku Roman Paulus. Kupte si tentokrát celého kapra, připravte filety na smažení a skelet a zbylé maso využijte na přípravu. Tato polévka je hustá a sytá a při slavnostní večeři určitě zachutná všem u stolu!

Play

Játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky

Kdo z nás by neměl rád hovězí vývar podávaný s tradičními játrovými knedlíčky. Játrové knedlíčky se dají připravovat různými způsoby. Vyzkoušejte tentokrát tradiční rakouský recept, ve kterém se knedlíčky nejprve osmahnou, díky čemuž zůstanou nadýchané, a až poté uvaří. Podívejte se na naše video, ve kterém Vám Roman Paulus ukáže, jak na to.

Play

Krupicové noky

Krupicové noky

Do polévky můžete připravit nespočet druhů zavářek a knedlíčků. Roman Paulus Vám ukáže, jak uvařit skvělé noky z dětské krupice. Jsou jemné, vláčné, jejich příprava je však o něco náročnější. S radami našeho šéfkuchaře se Vám však jejich příprava určitě povede a výsledek stojí skutečně za to.

Play

Jak udělat minestrone?

Jak udělat minestrone?

Minestrone je tradiční italská polévka. Přesný recept na minestrone neexistuje, liší se region od regionu. Tato polévka se připravuje jak s masem nebo jen výlučně zeleninová. Její chuť i vzhled ovlivňuje rovněž roční období, protože se vaří převážně ze sezónní zeleniny. Roman Paulus Vám ukáže svoji oblíbenou verzi minestrone s panchettou...

Play

Ledová okurková polévka

Ledová okurková polévka

Studená polévka se skvěle hodí především v létě, protože je lehká a osvěžující. Můžete ji připravit jak z ovoce, např. z jahod, tak i ze zeleniny, třeba z červené řepy. Roman Paulus Vám ukáže, jak si připravit studenou polévku z okurek. Její složení připomíná známou řeckou omáčku – tzatziki. Podle chuti můžete přidat uzenou rybu, bylinky nebo polévku podávat s křupavou bagetou.

Play

Jak připravit celerový krém?

Jak připravit celerový krém?

Víte, že chuť celerové polévky závisí na správném orestování zeleniny? Podívejte se, jak krémovou celerovou polévku připravuje Roman Paulus a využijte některý z jeho tipů nebo rad. Pokud jste milovníky krémových polévek, je to pokrm právě pro Vás.

Play

Jak připravit bramboračku?

Jak připravit bramboračku?

Bramboračku máme všichni rádi a v následujícím videu se dozvíte, jak tuto polévku připravit. Nedílnou součástí této polévky jsou také zelenina a houby, které dodají tu správnou chuť. Ochutnejte bramboračku podle Romana Pauluse.

Play

Techniky na zpracování ryb

Jak vykostit vařenou nebo pečenou rybu

Jak vykostit vařenou nebo pečenou rybu

Vařená nebo pečená ryba se vykosťuje jinak než syrová. Je zapotřebí preciznější postup a trpělivost, protože maso je mnohem jemnější. Stačí se ale podívat, jak to dělá Roman Paulus, a nebudete mít s vykostěním žádný problém.

Play

Kuchání kapra

Kuchání kapra

Kapr nesmí na štědrovečerní večeři chybět. Většina z nás si koupí a přinese domů celého šupináče. A vykuchat kapra rozhodně není snadný úkol. Roman Paulus Vám v následujícím videu ukáže, jak při kuchání správně postupovat a na co si dát pozor.

Play

Filetování kapra

Filetování kapra

Podařilo se Vám vykuchat kapra a nevíte, co dál? Roman Paulus Vás naučí, jak připravit krásné kapří filety. Ty si můžete připravit jak s kůží, tak bez ní, záleží jen na Vás. A jak se zbavit nepříjemných kůstek, které se v kapřím mase nachází? I to se dozvíte v následujícím videu.

Play

Pyré

Jak připravit květákovou kaši?

Jak připravit květákovou kaši?

Všichni jsme si zvykli, že se pyré dělá z brambor. Stejně tak je ale možné pyré připravit z květáku. Hodí se jako příloha k lehkým pokrmům, například k rybám. Připravit květákové pyré je stejně snadné jako připravit kaši bramborovou a ta květáková si Vás podmaní svou vynikající chutí!

Play

Zpracování masa

Vykosťování kuřete

Vykosťování kuřete

Vykostění kuřete spočívá v oddělení masa od kosti a chrupavek tak, aby se přitom nepoškodilo a nenařízlo maso ani kůže. Roman Vám krok za krokem vysvětlí, jak to udělat, díky čemuž to bez problémů zvládnete i doma. Z kostí a vykrojených zbytků uvaříte výborný vývar, který bude dokonalým základem pro polévky a omáčky!

Play

Vykosťování krůtích stehen

Vykosťování krůtích stehen

Krůtí stehno je velmi jemné a šťavnaté maso. Můžeme ho připravit různými způsoby - nejjednodušší je příprava stehen vcelku spolu s kostmi. Ale mnohem elegantnější je podávat je vykostěné - bez kostí, chrupavek a šlach. Jak na to? Velmi jednoduše! Podívejte se, jak vykosťuje krůtí stehna Roman Paulus.

Play

Vykosťování kuřecího stehna

Vykosťování kuřecího stehna

Než se pustíte do vykosťování, nejdřív se ujistěte, že máte ten správný nůž. Vše pak bude mnohem jednodušší a navíc i část masa nepřijde nazmar. Vykosťování není složité. Stačí si osvojit pár triků, které Vám usnadní práci. Vykostěné stehno můžete třeba usmažit vcelku, skvěle se hodí také k plnění.

Play

Vykostění kachny

Vykostění kachny

V našich končinách jsme zvyklí péct kachnu v celku i s kostmi. Chceme-li však připravit kachnu plněnou, vyplatí se ji předem vykostit. Odstranit všechny kosti z kachny bez jejího porcování není snadné, ale díky radám Romana Pauluse si s tím určitě skvěle poradíte. Podívejte se na naše video.

Play

Jak vykostit králičí stehno

Jak vykostit králičí stehno

Králičí maso patří mezi dietní a sušší masa, je proto ideální k přípravě různých rolád a k plnění. Vykostěné králičí stehno připomíná kapsu, snadno ji tedy naplníte Vaší oblíbenou nádivkou. Králičí stehno nepatří k těm největším, při jeho vykosťování je potřeba postupovat obezřetně...

Play

Jak vykostit králičí hřbet

Jak vykostit králičí hřbet

Králičí hřbet se skvěle hodí na plnění. Abychom jej však mohli naplnit, musíme ho nejdříve vykostit. Roman Paulus Vám v našem videu ukáže krok za krokem, jak králičí hřbet vykostit, abyste maso co nejméně poškodili. Pak už záleží jen na Vás, jakou nádivku zvolíte.

Play

Porcování králíka

Porcování králíka

Králičí maso je nízkotučné a téměř bez cholesterolu. Jeho příprava není složitá, nicméně je důležité dávat pozor, aby maso zůstalo i po tepelné úpravě šťavnaté. Můžete ho připravovat jak v celku, tak i jednotlivé části samostatně. Podívejte se na naše video, kde Vám Roman Paulus prozradí několik osvědčených rad a tipů.

Play

Snadné pokrmy z mouky

Příprava noků

Příprava noků

Abyste připravili vynikající gnocchi, stačí Vám jen osvědčený recept a několik železných pravidel. Vyzkoušejte nejprve základní gnocchi ze samotných brambor. Poté je můžete obohatit třeba o špenát, dýni nebo červenou řepu. K nokům můžete připravit jakoukoli omáčku, skvěle chutnají také pouze s máslem a bylinkami, např. šalvějí.

Play

Špecle

Špecle

Příprava domácích špeclí zabere opravdu málo času. Stačí jen mouka, vejce a mléko. Pokud máte chuť experimentovat, zkuste je ochutit rajčatovým protlakem nebo špenátem.

Play

Focaccia

Focaccia

Focaccia je tradiční italské kynuté pečivo. Podává se jako příloha k různým pokrmům, můžete ji ale také plnit, skvěle chutná se sýrem a parmskou šunkou. Focaccia je po upečení křupavá a díky olivovému oleji, který se do těsta přidává, příjemně vláčná. Těsto můžete dochutit svými oblíbenými surovinami, Roman Paulus si vybral sušená rajčata, černé olivy, rozmarýn a tymián...

Play

Vejce

Jak připravit pošírované vajíčko?

Jak připravit pošírované vajíčko?

Uprostřed tuhého bílku najdete lahodný tekutý žloutek, který se po rozkrojení krásně rozteče. Mnoho lidí má pocit, že příprava takového vejce je úkol pro zkušené kuchaře na hranici s černou magií. Roman Paulus Vám dokáže, že to tak vůbec není! Příprava vynikajícího pošírovaného vejce Vám zabere jenom pár minut. Když budete poslouchat jeho rady, určitě se Vám povede.

Play

omáčky

Jak připravit holandskou omáčku?

Jak připravit holandskou omáčku?

Holandská omáčka má pověst náročné na přípravu. Roman Paulus Vám dokáže, že to není pravda! Stačí pár žloutků, bílé víno, šťáva z citrónu, sůl, pepř a rozpuštěné máslo. A jak ji připravit? Podívejte se na video a bude Vám vše hned jasné!

Play

nápoje

Smoothie

Smoothie

Smoothie je jeden z nejlepších nápojů, jaké si můžete k snídani představit. Rozmixované ovoce, zelenina nebo jejich spojení Vám po ránu dodá spoustu energie. Receptů na smoothie je spousta, můžete přidat i mléčné výrobky. To nejzdravější smoothie je však pouze z ovoce a zeleniny.

Play

Ovocné smoothie

Ovocné smoothie

Vyzkoušejte netradiční spojení melounu, rukoly a limetky. Rukola a limetka dají melounu zcela novou chuť, smoothie tak bude nejen osvěžující, ale zároveň dokonale vydatné. Ochutnejte sami.

Play

Zeleninové smoothie

Zeleninové smoothie

Způsob přípravy smoothie je vždy stejný - rozmixovat vybrané suroviny spolu s vodou, mlékem, jogurtem nebo jen s kostkami ledu. Skutečné tajemství dobrého smoothie spočívá ve výběru surovin, při přípravě zeleninového smoothie to platí obzvlášť. Roman Paulus je velký odborník a ukáže Vám, jak z pár jednoduchých surovin připravit výtečné smoothie.

Play

Saláty

Salát s citrusy

Salát s citrusy

Každý salát by se měl skládat ze správně zvolených ingrediencí a dresinku, který vše spojí a salát dochutí. Kombinace ovoce a zeleniny dodá salátu zajímavou chuť. Roman Paulus pro Vás připravil salát, ve kterém kombinuje právě ovoce a zeleninu, to vše doplnil dresinkem ze šťávy citrusových plodů. Podívejte se na naše video, v němž se dozvíte více.

Play

Salát s tuňákem

Salát s tuňákem

Pokud hledáte tip na rychlou večeři nebo chuťovku, tak si určitě nenechte ujít následující video. Z tuňáka, zeleniny a opečené bagety vytvoříte skvělé jídlo. Roman Paulus Vám ukáže hned dvě varianty jeho salátu s tuňákem, lehčí a vydatnější s majonézou. Vyzkoušejte obě dvě a určitě je nebudete připravovat jen jednou.

Play

Praktické triky

Jak připravit bramborovo-mandlové krokety?

Jak připravit bramborovo-mandlové krokety?

Brambory jsou vhodnou přílohou téměř ke všem pokrmům a při tom je můžete servírovat v různých podobách. V tomto videu Vám Roman Paulus ukáže, jak připravit bramborovo - mandlové krokety. Připravují se z vařených brambor, další suroviny však můžete obměnit podle toho, co máte rádi Vy...

Play

Jak připravit rizoto?

Jak připravit rizoto?

Tajemství dobrého a chutného rizota se skrývá v použitém druhu rýže, který musí obsahovat větší množství škrobu. Díky tomu má pokrm jemnou krémovou konzistenci. Podívejte se na naše video, ve kterém Vám Roman Paulus ukáže, na co byste během přípravy rizota měli dávat pozor a také jak rizoto podávat.

Play

knedlíky

Knedlíky v české kuchyni

Knedlíky v české kuchyni

Bez knedlíků si lze českou kuchyni stěží představit. Slouží jako příloha k masům a omáčkám nebo jako samostatný pokrm. Vyskytují se v různých podobách – jsou hrníčkové, bramborové, houskové nebo také ovocné či nasladko s povidlovou náplní. Roman Paulus Vám ukáže, jak připravit knedlíky, které se nerozvaří, jsou hladké, jemné a hlavně chutné...

Play

Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami

O úspěchu sladkých knedlíků rozhoduje hlavně těsto. Musí být lehké, tvarohové a s trochou dětské krupice. Trochu hůře se formuje, takže buďte trpěliví. Knedlíky můžete naplnit různým ovocem, např. jahodami, meruňkami nebo švestkami. Na konec je nezapomeňte posypat moučkovým cukrem a polít rozpuštěným máslem. Tuto klasickou úpravu můžete ovšem nahradit čokoládovou nebo ovocnou omáčkou...

Play

Bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky

K přípravě bramborových knedlíků potřebujete nejen brambory, ale také mouku a vejce. Brambory nemusí být čerstvě uvařené, můžete také využít ty z minulého dne od oběda. Forma knedlíku záleží jenom na Vás. Můžete je udělat v podobě menších kuliček, válečku, který potom nakrájíte na plátky nebo šišek. Těsto můžete také využít k přípravě italských noků. Podívejte se na trik a vyzkoušejte je sami.

Play

Houskové knedlíky

Houskové knedlíky

Jedním z nejoblíbenějších druhů knedlíků je houskový knedlík z kynutého těsta. Jeho příprava je trochu časově náročná, protože kynuté těsto si musí odpočinout a získat na objemu, ale buďte trpěliví. Uvařené knedlíky je nutné opatrně krájet, nejlépe pomocí režné nítě. Hodí se k hustým gulášům, ragú nebo kysanému zelí s pečení.

Play

Špekové knedlíky

Špekové knedlíky

Knedlíky s anglickou slaninou a cibulkou, jejichž základ tvoří pečivo, patří k těm nejsnadnějším druhům knedlíku. Můžet z nich vytvořit malé knedlíčky, které obohatí Vaši polévku, větší, jež se hodí ke guláši a ty největší jako hlavní chod s různými omáčkami. Všechny suroviny nutné k přípravě špekových knedlíků určitě máte doma, takže na nic nečekejte a začněte vařit.

Play

Hrníčkové knedlíky

Hrníčkové knedlíky

Hrnečkové knedlíky jsou další variantou, jak připravit tradiční českou přílohu. Roman Paulus přidal do svého receptu šunku a žampiony. Hrnečkové knedlíky se hodí ke svíčkové, rajské nebo koprové omáčce či vepřové pečeni. Jak na jejich přípravu, se dozvíte v následujícím videu.

Play

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky

Proč se chlupatým knedlíkům říká chlupaté? Tajemství tkví v tom, že se do bramborového těsta, které se podobá klasickému bramborovému těstu, přidávají ještě syrové brambory. Ty po uvaření z knedlíku lehce vyčuhují a vytvářejí „chloupky“. Chlupaté knedlíky skvěle chutnají samostatně pokapané sádlem a posypané pažitkou nebo orestovanou cibulkou. Můžete je také podávat jako...

Play

Karlovarské knedlíky

Karlovarské knedlíky

Karlovarský knedlík patří k tradičním přílohám české kuchyně, který se nejčastěji podává k omáčkám, ke guláši, vepřové se zelím, ale i k dušeným masům. Jejich výhodou je především snadná a rychlá příprava. Do karlovarských knedlíků se nepřidává žádná mouka, základ tvoří bílé pečivo. Knedlíky navíc voní máslem a také listovou petrželí a muškátovým oříškem, kterými těsto Roman Paulus ochucuje.

Play

Knedlíky z polenty

Knedlíky z polenty

Polenta je kukuřičná kaše, která má v kuchyni mnohostranné využití, připravuje se z ní obvykle kaše nebo se pečou placičky. Roman Paulus využil polentu k přípravě úplně jiného pokrmu – knedlíků. Polentové knedlíky mají díky kukuřici sytě žlutou barvu a také neobvyklou chuť. Podívejte se na následující video, kde se dozvíte, jak tyto netradiční knedlíky připravit.

Play

Úroveň Profesionál

Ryby a mořské plody

Filetování pstruha

Filetování pstruha

Vykostit rybu je vlastně jednoduchá záležitost, je třeba vědět pár základních kroků. K vykosťování budete potřebovat správný nůž – delší a užší. Pak už jen stačí několik pohybů a hotovo!

Play

Jak filetovat grilovanou rybu?

Jak filetovat grilovanou rybu?

Rybu si nejlépe vychutnáte, pokud ji grilujete vcelku. Můžete ji naplnit bylinkami nebo citronem, získá tak znamenitou chuť. I po ugrilování však můžete rybu vykostit. Podívejte se, jak to dělá Roman Paulus, a vyzkoušejte to sami. Můžeme Vás ujistit, že to není nic složitého!

Play

Několik slov o krevetách

Několik slov o krevetách

Krevety jsou oblíbené napříč světovými kuchyněmi. Když si koupíte čerstvé krevety, musíte je však před zpracováním oloupat. Jak na to Vám poradí Roman Paulus. Vyzkoušejte jeho trik a uvidíte, že loupání krevet pro Vás bude hračka!

Play

Jak připravit krevety

Jak připravit krevety

Krevety nikdy nezklamou! Jejich příprava je navíc velmi jednoduchá. Přidejte trochu česneku, petrželky, rajčat a pochutnejte si na vynikajících mořských plodech.

Play

Slávky

Slávky

Slávky jsou druh mlžů. Abyste z nich připravili skutečnou delikatesu jako Roman Paulus, stačí Vám jen pár suroviny - několik kousků zeleniny a bílé víno. Než se pustíte do vaření, je třeba slávky důkladně umýt. Používejte vždy jen zcela uzavřené kusy! Nesmí být prasklé, nalomené nebo otevřené. Měly by se otevřít až během vaření, což také znamená, že jsou hotové.

Play

Jak připravit sépiové kroužky?

Jak připravit sépiové kroužky?

Ze sépie můžete připravit různé pokrmy, ale Roman Paulus se rozhodl pro sépiové kroužky. Obalené v těstíčku a usmažené v horkém oleji chutnají skvěle samotné, ale i jako příloha. Jak je tedy podávat, se dozvíte z následujícího videa. Podívejte se!

Play

Steak z tuňáka

Steak z tuňáka

Steak z tuňáka je stejně luxusní surovinou jako steak z hovězí svíčkové. Tuňák nepotřebuje žádné speciální koření, stačí ho jen osolit a opepřit a dát na pánvičku nebo přímo na gril. Steak z tuňáka podáváme na povrchu opečený a uvnitř syrový, ale prohřátý. Roman Paulus jej servíruje s křupavým zeleným chřestem...

Play

Zpracování masa pro pokročilé

Steaky nejlepší ke grilování

Steaky nejlepší ke grilování

Jak připravit grilovaný steak? S kusem kvalitního masa a několika dobrými radami od našeho šéfkuchaře Romana Pauluse budete určitě úspěšní.

Play

Základní typy steaků na gril

Základní typy steaků na gril

Nevíte, jaký steak je na gril nejlepší? Podívejte se na video Romana Pauluse a dovíte se, jaké maso bude ideální právě pro Vaše grilování!

Play

Konfitování masa

Konfitování masa

Konfitování je způsob pečení masa v tuku a následné konzervace. Tato úprava pochází z Francie. Spočívá v pečení v hlubokém tuku, nejčastěji v sádle. Maso je díky tomu křehčí a šťavnatější, než když ho připravujete jiným způsobem. Roman Paulus Vám ukáže, jak se takové maso připravuje.

Play

Consommé

Consommé

Consommé, neboli zesílený či dvojitý vývar, se skvěle hodí na každou výjimečnou příležitost. Říká se mu dvojitý, neboť jej vaříme nadvakrát. Nejprve uvaříme klasický vývar, poté znovu s masem, které vývar ještě zesílí, a bílky, které zachytí případné nečistoty. Podívejte se na následující video, ve kterém Vám Roman Paulus ukáže, jak consommé připravit.

Play

Jak používat vpichový teploměr?

Jak používat vpichový teploměr?

Pokud chcete vědět, jak správně upéct maso v celku, aby bylo šťavnaté a zároveň nebylo přepečené, podívejte se na video Romana Pauluse. Dozvíte se, jak Vám při pečení pomůže teploměr a kdy je nejvyšší čas vytáhnout maso z trouby.

Play

Těsto a těstoviny

Jak udělat tortellini?

Jak udělat tortellini?

Tenké těsto, lahodná náplň a typický tvar – tak vypadají dobré tortellini. Strojek na výrobu těstovin není nutností, ale zcela jistě Vám ulehčí práci. Náplň můžete vytvořit z dýně, sýra, špenátu nebo houby, záleží na Vaší chuti. Pak stačí krátce povařit a můžete si pochutnat na opravdové italské pastě!

Play

Nudlové těsto

Nudlové těsto

Domácí nudle se ničemu nevyrovnají. Příprava je přitom tak snadná. Stačí jednoduchý recept, ze kterého můžete připravit mnoho druhů těstovin.

Play

Zpracování netradičních surovin

Chilli pasta

Chilli pasta

Na přípravu chilli pasty stačí jen pár surovin, které pozvednou Vaše jídlo. Z chilli pasty můžete připravit pikantní olej, na kterém usmažíte různé přílohy, či dokonce některé asijské speciality. Podívejte se, jak se tato pasta dělá.

Play

Artyčoky

Artyčoky

Artyčok je poupě bodláku, který roste především ve Středomoří. Před tepelným zpracováním je třeba artyčok správně oloupat. Ačkoli se nejedná o snadný úkol, díky radám Romana Pauluse to hravě zvládnete. Artyčok je skvělá příloha k rybám, masům nebo salátům, můžete je také marinovat nebo plnit.

Play

Artyčoky

Artyčoky

Pokud jste chtěli někdy připravit artyčoky, ale báli jste se jejich přípravy, pak si nenechte ujít následující video. Roman Paulus vám ukáže, jak se artyčoky marinují. Pro tuto přípravu zvolil marinádu se sušenými rajčaty. Takto připravené artyčoky můžete použít jako předkrm nebo jako přílohu k hlavnímu chodu.

Play

Plněné artyčoky

Plněné artyčoky

Receptů na přípravu artyčoků je nespočet – můžete je vařit, smažit, dusit, nakládat, marinovat, zapékat… Po oloupání připomínají svým tvarem mističku, kterou snadno naplníte. Jakou náplň zvolíte, záleží jen na Vás. Nechte se třeba inspirovat následujícím videem a připravte si plněné artyčoky podle Romana Pauluse.

Play

omáčky

Demi glace

Demi glace

Demi glace je silná základní omáčka, která umocní masovou chuť pokrmu. Její příprava není složitá, ale časově velmi náročná. Přesto stojí za to věnovat tolik času, jelikož získáme vynikající masovou omáčku s nezaměnitelnou chutí.

Play

Jak připravit kachní omáčku s pomeranči?

Jak připravit kachní omáčku s pomeranči?

Z kachního vývaru můžete připravit nejen chutnou polévku, ale rovněž vynikající omáčku. Kachna si skvěle rozumí s citrusovými plody, například s pomeranči, proto by neměly chybět ani v omáčce. Příprava této omáčky je sice časově náročnější, její chuť Vám ale vše vynahradí. Omáčka se hodí ke slavnostnímu obědu k masu, nokům, knedlíkům či bramborovému pyré.

Play

Koktejlová omáčka

Koktejlová omáčka

Tradiční koktejlová omáčka se připravuje z majonézy a kečupu a je dochucena křenem, brandy a citronovou šťávou, díky tomu je osvěžující a lehce pikantní. Hodí se k různým pokrmům, například ke grilovaným masům, a je nedílnou součástí kuřecího nebo krevetového koktejlu. Podívejte se na video, jak snadno se omáčka i celý koktejl připravuje.

Play

Předkrmy

Studené předkrmy

Studené předkrmy

Studené předkrmy se v klasickém francouzském menu servírují vždy jako první chod. Neměly by být příliš výrazné, ani být příliš velké, abychom měly chuť na další chody. Plánujete-li večeři o několika chodech, nenechte si ujít naše video, ve kterém Vám Roman Paulus prozradí několik důležitých rad.

Play

Játrová paštika

Játrová paštika

Nevíte, jaký předkrm vybrat při sestavování Vašeho menu? Vyzkoušejte játrovou paštiku podle Romana Pauluse...

Play

Předkrm z červené řepy

Předkrm z červené řepy

Nelze v poslední době najít oblíbenější předkrm než carpaccio z červené řepy. Roman Paulus pro Vás připravil varianci na tento populární recept. Červenou řepu doplnil karamelizovanými jablky a čerstvým kozím sýrem. Chuť tohoto předkrmu doladí ještě rukola a dresink z vinného octa, medu a kousky kešu oříšků. Tento předkrm můžete klidně servírovat také jako salát.

Play

Cibulovo-jablečno-zázvorová marmeláda

Cibulovo-jablečno-zázvorová marmeláda

Podívejte se, jak připravit marmeládu, která trochu netradičně spojuje chutě cibule, jablek a zázvoru. Připravíte-li ji jako Roman Paulus, překvapí Vás svou vůní a chutí, a dokonce Vás i zahřeje. Tato marmeláda se hodí k sýrům, výborně chutná ale s játrovou paštikou, které dodá sladkou chuť. Uchovávat ji můžete ve sklenici v lednici, ale určitě Vám zachutná na tolik, že ji spotřebujete okamžitě.

Play

Vývar

Silný kachní vývar

Silný kachní vývar

Vývar můžete připravit nejen z kuřete nebo slepice, ale také z kachny nebo husy. Roman Paulus Vám tentokrát ukáže, jak připravit vynikající, aromatický vývar z pečených kachních kostí. Díky protlaku a vínu má výjimečnou chuť a lehce načervenalou barvu. Z vývaru si pak můžete připravit vynikající kachní omáčku, která podtrhne chuť pečené kachny.

Play

Dezerty

Čokoládovo-ořechové suflé

Čokoládovo-ořechové suflé

Čokoládovo-ořechové suflé neboli nákyp si v restauraci velmi rádi a často objednáváme. Připravit si jej doma však vůbec není těžké. Roman Paulus jej servíruje s čokoládovou omáčkou a šlehačkou, Vy si k němu můžete dát třeba Vaši oblíbenou zmrzlinu nebo ovocnou omáčku. A kávu, ta nesmí chybět! Připravte si suflé doma a uvidíte, že Vám bude chutnat ještě více než to z restaurace.

Play

Jak připravit tvarohové noky?

Jak připravit tvarohové noky?

Noky nemusí být jen přílohou ke slaným pokrmům, můžete si je rovněž připravit nasladko a podávat jako moučník. Roman Paulus dovedl tento recept k dokonalosti. Dokonce i voda, ve které se noky vaří, je ochucená, aby noky dostaly to správné aroma. Náš šéfkuchař servíruje tvarohové noky s ovocnou omáčkou ozdobené ovocem, Vy si však můžete dát své oblíbené suroviny a ovoce.

Play

Těsto na tažený závin

Těsto na tažený závin

Štrúdl s jablky patří mezi nejoblíbenější moučníky české kuchyně. Připravit jej můžete z různých druhů těst – z listového, jogurtového, křehký nebo také tažený závin. Právě příprava tradičního taženého závinu však není úplně snadná. Podívejte se na video Romana Pauluse a dozvíte se, jak tenké by těsto mělo být, jakým způsobem ho „táhnout” a jak správně štrúdl zavinout.

Play

Koření

Šafrán

Šafrán

Šafrán je nejdražší koření světa. Dříve sloužil k barvení látek, ale s ohledem na jeho vysokou hodnotu plnil rovněž funkci platidla. Šafrán má velmi intenzivní chuť, a proto jsou šafránové pokrmy výrazné a aromatické. A jak a do čeho šafrán během vaření použít? To Vám ve videu prozradí Roman Paulus.

Play

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.