Hořčice by neměla chybět na žádném grilování. A už vůbec ne, když si připravíte domácí. Vyzkoušejte ji podle návodů na blogu Kuchyně Lidlu. Grilovací sezóna je v plném proudu, nápady na variace barbecue omáček docházejí… Co se zase vrátit ke klasice? Pořádná domácí hořčice se nikdy neomrzí a i s ní si nakonec můžete pěkně vyhrát!
K výrobě domácí hořčice bez chemických přídavků vám budou stačit tři suroviny – hořčičné semínko, ocet a cukr. V obchodě pravděpodobně seženete bílá (žlutá) hořčičná semínka. Nelekejte se, pokud v sáčku nevoní, aroma se uvolní až po smíchání s tekutinou – vodou nebo octem. Běžný ocet můžete nahradit vinným nebo jablečným, či ho smíchat s bílým vínem. Cukr lze vyměnit za med nebo agávový sirup. Směs můžete dochutit i solí, žlutou barvu pak podpoří kurkuma (samotná hořčice je spíš šedá).
TIP: Hořčice jen s octem umí být pěkně ostrá, pro jemnější chuť ji nařeďte vodou.
Výroba je jednoduchá – zatímco svařujete ocet, namelte si semínka a smíchejte je se sladidlem. Přimíchejte vychladlý ocet a nechte odležet v lednici. Hotovou hořčici je nejlepší použít během několika dnů. Pokud byste ji chtěli skladovat nebo připravit jako dárek, dejte ji do uzavíratelné skleničky a sterilujte při 80 °C.
Pokud seženete tmavá hořčičná semínka, můžete si doma připravit i domácí kremžskou variantu, v níž se kombinují bílá semínka s tmavými. Přidává se do ni bobkový list, nové koření nebo pepř. Do pikantnější verze můžete přidat i curry nebo chilli. Svěží nasládlé hořčice naopak dosáhnete pomocí medu nebo ananasu. Postup je stejný jako u klasické verze, ovoce smíchejte s hořčičným semínkem, přidejte ocet a sladidlo a nechte odležet den v lednici. Pokud už máte hořčici koupenou doma, můžete i s koupeným balením vyzkoušet další varianty, třeba jemnou hořčicovou majonézu.
Ať už kupovaná nebo domácí, hořčice se bude hodit do marinád, k masu i zelenině. Pokud se chcete opravdu blýsknout, podávejte ji třeba se zlatým hřebem letní sezóny - pečeným jehnětem na grilu. V kombinaci s pivem a česnekem z ní zase vyrobíte skvělou marinádu, která se bude hodit třeba ke grilované krkovici. Bylinková s tymiánem dobře doplní grilované kuře. K rybám nebo zelenině se bude hodit spíš dresink, který vyrobíte smícháním hořčice, oleje a citronu.
K čemu nejraději servírujete hořčici vy? Napište nám do komentářů!
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…