Vyrobte si domácí hořčici

Vyrobte si domácí hořčici

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Hořčice by neměla chybět na žádném grilování. A už vůbec ne, když si připravíte domácí. Vyzkoušejte ji podle návodů na blogu Kuchyně Lidlu. Grilovací sezóna je v plném proudu, nápady na variace barbecue omáček docházejí… Co se zase vrátit ke klasice? Pořádná domácí hořčice se nikdy neomrzí a i s ní si nakonec můžete pěkně vyhrát!

V jednoduchosti je krása

K výrobě domácí hořčice bez chemických přídavků vám budou stačit tři suroviny – hořčičné semínko, ocet a cukr. V obchodě pravděpodobně seženete bílá (žlutá) hořčičná semínka. Nelekejte se, pokud v sáčku nevoní, aroma se uvolní až po smíchání s tekutinou – vodou nebo octem. Běžný ocet můžete nahradit vinným nebo jablečným, či ho smíchat s bílým vínem. Cukr lze vyměnit za med nebo agávový sirup. Směs můžete dochutit i solí, žlutou barvu pak podpoří kurkuma (samotná hořčice je spíš šedá).

TIP: Hořčice jen s octem umí být pěkně ostrá, pro jemnější chuť ji nařeďte vodou.

Výroba je jednoduchá – zatímco svařujete ocet, namelte si semínka a smíchejte je se sladidlem. Přimíchejte vychladlý ocet a nechte odležet v lednici. Hotovou hořčici je nejlepší použít během několika dnů. Pokud byste ji chtěli skladovat nebo připravit jako dárek, dejte ji do uzavíratelné skleničky a sterilujte při 80 °C.

Hořčičné variace

Pokud seženete tmavá hořčičná semínka, můžete si doma připravit i domácí kremžskou variantu, v níž se kombinují bílá semínka s tmavými. Přidává se do ni bobkový list, nové koření nebo pepř. Do pikantnější verze můžete přidat i curry nebo chilli. Svěží nasládlé hořčice naopak dosáhnete pomocí medu nebo ananasu. Postup je stejný jako u klasické verze, ovoce smíchejte s hořčičným semínkem, přidejte ocet a sladidlo a nechte odležet den v lednici. Pokud už máte hořčici koupenou doma, můžete i s koupeným balením vyzkoušet další varianty, třeba jemnou hořčicovou majonézu.

Nezbytný doplněk každého grilování

Ať už kupovaná nebo domácí, hořčice se bude hodit do marinád, k masu i zelenině. Pokud se chcete opravdu blýsknout, podávejte ji třeba se zlatým hřebem letní sezóny - pečeným jehnětem na grilu. V kombinaci s pivem a česnekem z ní zase vyrobíte skvělou marinádu, která se bude hodit třeba ke grilované krkovici. Bylinková s tymiánem dobře doplní grilované kuře. K rybám nebo zelenině se bude hodit spíš dresink, který vyrobíte smícháním hořčice, oleje a citronu.

K čemu nejraději servírujete hořčici vy? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU