Vánoční hody bez lepku: tipy na slané i sladké recepty
Doba čtení 3 minut

Vánoční hody bez lepku: tipy na slané i sladké recepty

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Smažený kapr, mísy plné cukroví, vánočky… je vůbec možné si užít Vánoce bez lepku? Samozřejmě! Pokud nejíte lepek, ať už ze zdravotních, nebo jiných důvodů, nezoufejte! Poradíme vám, jak připravit vánoční recepty, které jsou snadné a často zdravější než ty lepkové.

Dopředu si pořiďte předpřipravenou bezlepkovou směs nebo bezlepkové mouky – rýžovou, kukuřičnou, pohankovou nebo mandlovou – které můžete navzájem kombinovat. Do slaných receptů přijde vhod i hraška.

TIP: Pozor, pokud připravujete občerstvení pro celiaka nebo alergika, který nesmí lepek ze zdravotních důvodů, používejte oddělené kuchyňské náčiní. Kontakt s klasickou moukou a porušení diety pro něj není jen hřích, ale mohlo by mu způsobit zdravotní problém.

 

Štědrovečerní menu – rozdíl téměř nepoznáte

Výhoda vánočního menu je, že se dá opravdu velmi snadno připravit v bezlepkové variantě. Podívejte se třeba, jak zahustit polévku jinak než klasickou jíškou z mouky a másla. Zkusit můžete zeleninu, brambor i kukuřičnou jíšku. Kapra můžete obalit v již zmíněných bezlepkových moukách nebo v hrachové směsi. Případně si ho dopřejte na přírodno. Stačí osolit, opepřit, opéct na olivovém oleji a Vánoce budou hned o něco zdravější. Z tradičních receptů nemusíte vynechat ani houbového kubu, který se hodí jako hlavní jídlo i příloha. Jak? Ječné kroupy v receptu vyměňte za přirozeně bezlepkovou pohanku.

Bezlepkové cukroví – to je výzva!

Bezlepkové cukroví bude o něco větší výzva, každá mouka se totiž v těstě chová jinak. Některé druhy tak vylepšíte jedině opakovanou praxí. V porovnání s klasickými těsty můžete v bezlepkových ubrat na mouce a naopak přidat více vody. Těsta také bývají křehčí a více se drobí. Zpevnit je můžete třeba ořechy, větším množstvím prášku do pečiva, nebo tím, že místo žloutku přidáte celé vejce.

TIP: Cukroví raději pečte na pečicím papíře, méně se vám tak při sundavání rozdrobí.

Kromě klasických druhů vyzkoušejte recepty na méně tradiční bezlepkové cukroví. Vanilkové rohlíčky letos můžete vyměnit za pistáciové rohlíčky z mandlové a rýžové mouky. Větrníky připomenou bezlepkové kubánské větrníky, které se připravují podobně jako klasické odpalované těsto, jen budete potřebovat mandlovou mouku, lněnou mouku a strouhaný kokos. Zdravější a plné energie zase budou hrudky se sušeným ovocem.

Na vánoční tabuli se bude vyjímat i bezlepkový štrúdl. Roman Paulus vám ukáže, jak si připravit bezlepkové kynuté těsto, které využijete i do dalších receptů. Pustit se můžete i do vánočky, v našem receptu pouze vyměňte mouku za bezlepkovou variantu.

Máte i vy svůj oblíbený bezlepkový recept? Podělte se s ostatními v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU