Netradiční likéry: oslaďte si Vánoce nejen vaječňákem
Doba čtení 4 minut

Netradiční likéry: oslaďte si Vánoce nejen vaječňákem

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

K Vánocům nepatří jen svařák, ale také sladké likéry. Podívejte se na přehled těch nejlepších, které si snadno připravíte doma.

Přivolejte vánoční náladu kapkou dobrého likéru! A proč zůstávat jen u tradičního vaječňáku? Připravte letos pro své blízké překvapení – netradiční likér, který je alespoň na chvíli vytrhne z předvánočního shonu. 

S přípravou domácích likérů je ideálně začít alespoň dva týdny před Štědrým dnem, aby se pořádně uležely. Jako základ si připomeňme recept na klasický vaječný likér. Roman Paulus vám ukáže, jak zpracovat smetanu, kondenzované mléko, vanilku, žloutky a cukr a jak je naředit alkoholem podle vašeho výběru. Kromě tradičního tuzemáku doporučuje přidat amaretto. Zkusit ale můžete i jiné rumy, brandy nebo bourbon.

TIP: Hotový likér dejte odpočinout na dva až tři týdny do lednice, chutě se prolnou a likér zhoustne. Čím déle ho necháte uležet, tím bude lahodnější. Pokud ho vydržíte neotevřít, vydrží i několik let, vajíčka ani smetana se díky přítomnosti alkoholu nezkazí.

Nezapomeňte, že vaječňák se hodí i do krémů do cukroví – už jste ochutnali vosí hnízda nebo likérové bombičky?

Lahodné krémové varianty

Varianty vaječného likéru vyrobíte tak, že vynecháte vajíčka a nahradíte je surovinami podle svého gusta. Výborně chutná karamelový likér, kterého nejsnadněji dosáhnete, pokud použijete už hotové karamelové kondenzované mléko. Do čokoládového přidejte kvalitní čokoládu nebo kakao, do kávového zase plnou lžíci kávy, kterou rozpustíte v horké vodě. Můžete ho pak použít i do moučníku tiramisu. Nebo stejně jako ostatní likéry do kávy. Pokud se chcete vyhnout živočišnému mléku, vyzkoušejte likér z kokosového mléka, cukru, bílého rumu a vanilkového lusku.

Ovocný advent

Přestože si likéry nejvíc představíme lahodné a krémové, nezapomeňte ani na ovocné varianty, které se obejdou bez smetany. Jako základ se do nich používá nejčastěji vodka. Připomeňte si třeba recept na bezinkový likér, podle kterého můžete připravit varianty s brusinkami, borůvkami nebo třešněmi.

Jedlý dárek

Nemáte chuť letos nakupovat dárky, ale přitom je rádi dáváte? Proč blízké neobdarovat právě likérem? Stačí včas pořídit pěknou lahvičku, nejlépe z čirého skla a s pořádným uzávěrem, kterou ozdobíte mašlí, a vlastnoručně vyrobený dárek je tu! Vyhrát si můžete i s etiketou, na kterou můžete kromě názvu likéru napsat i osobní věnování. Další nápady na originální jedlé vánoční dárky najdete v našem článku. Potěší nejen chutí, ale také nezabírají zbytečně místo. Maximálně jen do chvíle, než se sní… anebo vypijou! Tak na zdraví a na hezký Advent!

Prozradíte nám i vy svůj recept na domácí likér? Napište nám ho do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU