Meruňky: letní královny přicházejí

Meruňky: letní královny přicházejí

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Sezóna meruněk je tady, tak se na ni dobře vybavte a přečtěte si nejnovější článek o tom, jak s meruňkami můžete naložit, abyste si je užili co nejlépe. Sezóna meruněk – jednoho z nejzdravějších ovocí – právě začíná. Tento výborný antioxidant, zásobárna železa a vitaminu A prospívá nejen zdraví a dobré náladě, ale i kráse. Díky vitaminu B5 se doporučuje hlavně při péči o pleť a vlasy. Dopřávat si je můžete dosyta, jen s pitím počkejte až hodinu po konzumaci. Stejně jako ostatní peckoviny, i meruňky můžou při kontaktu s vodou kvasit a způsobit tak nepříjemné nadýmání.

Oranžová barva léta

Zralá meruňka by měla mít zdravou oranžovou až načervenalou barvu, hnědé skvrny jsou většinou způsobené jen otlačením, takže by neměly ničemu vadit. Na dotek by měly být plody pevné, jen lehce naměklé. Pokud jsou nezralé, můžete urychlit zrání tím, že je uložíte do sáčku s jablky. Pokud meruňky nevyužijete hned, v chladu by vydrží až týden, dlouhým skladováním ale ztrácejí na kvalitě.

TIP: Meruňku nejdřív poválejte v dlani, pecka uvnitř se tak uvolní a půjde lehce vyndat.

Sladké variace

Meruňka má ráda sladké doplňky, v pohárech ji kombinujte s čokoládou nebo karamelem, v koláčích a crumblech bude chutnat s mandlemi nebo vanilkou. Vynikne i s mléčnými výrobky, s tvarohem nebo zakysanou smetanou, třeba v letní klasice – ovocných knedlících. Vyzkoušejte i jednoduchý fantastický litý koláč, který můžete ozdobit drobenkou se skořicí. Gurmáni se můžou pustit do luxusních koblih s meruňkami na víně.

Pokud byste si chtěli meruňky dopřát nejen v sezóně, připomeňte si, jak správně zavařovat a schovat si kus léta do kompotu nebo džemu. Výbornou zásobárnou energie na prázdninové sportovní výkony (nebo na zimu) budou i sušené meruňky, které si lehce připravíte doma. Ovoce nakrájejte na půlky a nechte několik hodin sušit v pootevřené troubě zapnuté na nejnižší stupeň. Aby nezhnědlo, krátce ho namočte do vody s citronem. Nechte okapat a sušte v troubě při nízké teplotě po dobu šest až deset hodin.

Meruňky na slano? Není problém!

Meruňky využijete i ve slané kuchyni. Osvěží třeba slaný koláč s kozím sýrem a meruňkami nebo barevný zeleninový špíz. Ovoce se ale výborně hodí i k masu – ke kuřecímu nebo tučnější kachně a vepřové krkovici. V našem receptu na netradiční kuřecí prsa najdete návod, jak si připravit čatní z meruněk, cibule a pálivé papričky. A to se může při letním grilování hodit!

A jak letos zpracujete kila meruněk vy? Podělte se s námi v komentářích.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU