Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Jak se vyrábí šumivé víno?

Blog

Jak správně podávat šumivá vína

Zapojte se do diskuze

Napište svůj komentář

Šumivé víno se vyrábí dvěma způsoby:

1. Charmatová metoda

Nejprve se vyrobí základní tiché víno. Poté se vyrobí takzvané CUVÉE (směs několika základních vín), což je zcela typické pro výrobu šumivých vín. Cuvée se naplní do tanku a přidá se k němu v určitém poměru cukr a kvasinky (tato směs se nazývá tirážní likér). Cukr ve směsi působí jako výživa pro kvasinky, které svou aktivitou způsobí, že se víno opět rozkvasí. Tomuto procesu se říká druhotná fermentace, při které vzniká alkohol a oxid uhličitý. Vzhledem k tomu, že je tank hermeticky uzavřen, oxid uhličitý nemá kam unikat a je absorbován do vína, které díky tomu ve skleničce perlí. Jakmile kvasinky zkonzumují veškerý cukr, je kvasný proces u konce a kvasinky odumřou. Víno se poté přefiltruje, aby byly odumřelé organismy z vína odstraněny a víno bylo čisté. Závěrečná fáze je lahvování, při kterém se do vína přidává tzv. expediční likér, (směs toho samého vína a cukru), aby bylo dosaženo požadované sladkosti podle kategorie, kterou chce vinař vyrobit (Extra Brut, Brut, Extra Sec, Sec, Demi Sec, Doux).

2. Tradiční metoda

Když se Cuvée (směs několika základních vín) při tradiční metodě naplní do jednotlivých lahví, přidá se v určitém poměru cukr, kvasinky a setřásací činidlo (vzniká tak opět tzv. tirážní likér). Lahve se uzavřou korunkovým uzávěrem a naskládají se vodorovně do prostoru k tomu určenému. Probíhá druhotní fermentace. Uskladněné lahve se nechají zrát po dobu minimálně 9 měsíců. Jakmile kvasinky zkonzumují veškerý cukr, je kvasný proces u konce. Kvasinky odumřou a ulnou na boku lahve. Kvasinky je třeba mechanicky odstranit, aby bylo víno čisté. K tomu slouží specielní stojan PUPITER, do kterého se lahve naskládají hrdlem dolů, a krouživými pohyby doprava a doleva se odumřelé kvasinky postupně setřesou do hrdla lahve. Hrdlo lahve se poté ponoří do podmražené lázně solanky, kal se nechá zmrznout a otevře se korunkový uzávěr. Zmrzlý kvasný kal se odstřelí a víno se stane naprosto čistým. Závěrečná fáze je stejně jako při Charmantové metodě lahvování.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.