Jak připravit kouzelný čaj matcha

Jak připravit kouzelný čaj matcha

Jemný prášek z toho nejlepšího zeleného čaje se přidává do dezertů či do zmrzliny nebo si z něj jednoduše připravíte i osvěžující „latté“. Je unikátní nejen náročným procesem výroby, ale také svými působivými účinky.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Co to vlastně je?

Popularita zeleného čaje jako takového se datuje až do 12. století, kdy z Číny do Japonska dorazil trend specifických čajových obřadů. Čajový prášek se rozmíchal v horké, nikoliv vroucí vodě – podobně jako matcha. Už tenkrát byly známé blahodárné účinky zeleného čaje, díky kterým se pije dodnes. Zelený čaj zvyšuje bdělost a stimuluje paměť, zrychluje metabolismus a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Matcha je navíc přirozeně obohacena o chlorofyl, který poskytuje přírodní detoxikaci našemu organismu.

Jasně zelenou barvu čaje matcha způsobuje zvýšená produkce chlorofylu v čajových lístcích. Čajové plantáže se několik týdnů před sklizní úplně zastíní plátěnými plachtami, takže téměř úplně zmizí přísun denního světla, který si čajové rostlinky začnou kompenzovat tvorbou chlorofylu. Přírodnímu zelenému barvivu se někdy také přezdívá „krev rostlin“ a ukrývá v sobě spoustu důležitých látek a vitaminů i pro naši vlastní krvetvorbu.

Na čajových plantážích se pak při sklizni sbírají jen ty nejlepší lístky které se spaří, usuší a nařežou a dále se skladují v chladu. Nakonec se čajové listy pomalu melou na žulových mlecích kamenech. Za hodinu se takto pomele asi jen 30 gramů čaje, což zaručuje zachování jedinečné barvy, chuti a vůně.

Jak na přípravu?

Příprava nápoje matcha je takový malý rituál. Matcha se správně nabírá bambusovou lžičkou jménem časaku. Množství jedné časaku odpovídá lehounce vrchovaté běžné čajové lžičce. Zůstaneme teď raději u té čajové – pro případ, že jste si do výbavy ještě časaku nepořídili.

Dvě až tři lžičky čajového prášku se rozmíchají v horké vodě (postačí zhruba 75 °C) speciální bambusovou metličkou, které se říká časen. S pomocí metličky se čaj vyšlehá, až na povrchu vznikne jemná pěna. Pokud nemáte časen, dobrou alternativou je určitě šlehač. S vidličkou stejného efektu nedocílíte. Matcha se ještě nechává pár chvil odležet, aby rozemleté lístky mohly nabobtnat.

TIP: Existují dva možné poměry, ve kterých se matcha připravuje. Pro koncentrovanější nápoj a věší povzbuzení se 3–4 lžičky zalijí 40 ml vody. Tento „silák“ se japonsky nazývá koiča. Jemnější varianta, kdy se dvě lžičky zalijí 70 ml vody, se jmenuje usuča. Rozdíl je i v míchání, hustší koiča se míchá pomalu, řidší usuča zase pěkně rychle, aby se napěnila.

 

Pár užitečných rad

Neexistuje pouze jeden druh. Pokud si budete pořizovat čaj matcha pouze na přípravu nápoje, zvolte kvalitnější, jemnější a trochu dražší dostupné druhy. Existuje ještě varianta matcha prášku, která je určena také na vaření a pečení. Ta se hodí nejen na pití, ale zároveň i na přípravu dezertů nebo do mléka. Lžička prášku matcha může osvěžit třeba váš oblíbený cheesecake. Matcha prášek může vytvořit i zajímavý chuťový efekt, pokud jím třeba jen posypete šlehačku.

Nevydrží věčně. Po otevření vydrží matcha asi dva měsíce. Proto je lepší kupovat menší balení častěji.

Nebojte se sladit. Matcha má specifickou travnatou chuť. Může být také různě hořká, podle druhu. Její chuť vám buď hned sedne nebo si ji zkuste dosladit třeba medem či kapkou přírodního sirupu.

TIP: Připravte si místo klasické kávy osvěžující matcha latté! Čajový prášek rozšlehejte v horké vodě podle základní přípravy. Do sklenice si připravte horké napěněné mléko, do kterého pomalu vlijte připravenou matchu. Dochuťte přírodním sladidlem. Velmi jednoduchá je i varianta ledového matcha latté. Stačí do sklenice vložit pár kostek ledu a studené mléko. Připravenou matchu vložte na 10–15 minut do lednice či mrazáku a poté vlijte do mléka.

Ochutnali jste už čaj matcha? A zkusili jste ho přidat do vašeho oblíbeného dezertu? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU