Základní hummus
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká, Řecká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Základní hummus je po právu jedním z nejoblíbenějších jídel v orientální kuchyni. Připravuje se jednoduše, je vhodný pro vegetariány i vegany a dopřát si ho můžete na stovky různých způsobů. Šéfkuchař Roman Paulus vás provede jeho přípravou. Je to opravdu snadné – kromě naložené cizrny a tahini pasty (kterou si můžete připravit také domácí) budete potřebovat už jenom česnek, citron, římský kmín a olivový olej (případně sůl a pepř na dochucení). Hummus si pak můžete dát jen tak s (pita) chlebem, případně ho servírovat s nakrájenou zeleninou jako originální a zdravé jednohubky.

Tagy

Kulinářská akademie

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Hummus

  • 400 g vařené cizrny + 30 ml nálevu
  • 3 × lžíce sezamové pasty tahini
  • 2 × stroužky česneku
  • 1 × bio citron (šťáva)
  • 1 × lžička lžičky římského kmínu
  • 50 ml olivového oleje
  • 60 ml ledové vody
  • sůl
  • pepř

Servírování

  • 50 ml olivového oleje
  • 1 × bio citron (kůra)
  • 2 × stroužky česneku
  • listová petržel
  • pita chléb

Orientační nutriční hodnoty

Energie

7 046 kJ / 1 684 kcal

Bílkoviny

45,20 g

Tuky

127,40 g

Vláknina

35,80 g

Sůl

1,61 g

Sacharidy

129,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Hummus:

01.Slitou cizrnu vložíme do mixéru a dobře rozmixujeme spolu s trochou nálevu, sezamovou pastou, nadrobno nasekaným česnekem, citronovou šťávou, římským kmínem, 50 ml olivového oleje, ledovou vodou, solí a pepřem.

Pokud si budete vařit sušenou cizrnu doma, nezapomeňte ji den předem namočit a do vody přidat trochu jedlé sody.

Servírování:

02.V pánvi s 50 ml rozpáleného olivového oleje zpěníme na plátky nakrájený česnek a proužky citronové kůry. Vypneme plamen a přidáme i nasekanou petržel.

03.Servírujeme v misce přelité česnekovo-citronovým olejem a podáváme spolu s pita chlebem nebo špalíčky zeleniny.

04.V servírovací misce, můžeme hummus, ještě dokončit olivovým olejem, v kterém jsme krátce orestovali česnek a citronovou kůru.

05.Nakonec posypeme nahrubo pokrájenou velkolistou petrželí. Podáváme s pita chlebem nebo zeleninou nakrájenou na hranolky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo