Velikonoční ptáčci
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

12 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Pečení na Velikonoce bude zábava! Připravte si tyto tradiční ptáčky z kynutého těsta podle receptu Romana Pauluse, které potěší malé i velké. Nadýchané sladké těsto se snadno tvaruje do malých ptáčků, kteří krásné ozdobí váš sváteční stůl. Skvěle chutnají samotné nebo s máslem a džemem.

Tagy

Velikonoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 12 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto:

  • 500 g hladká mouka Belbake
  • 250 ml plnotučné mléko Pilos
  • 1 × lžička citronová kůra
  • 70 g cukr krupice Belbake
  • 21 g čerstvé droždí (½ kostky)
  • 3 × vejce „M“
  • 100 g máslo Pilos
  • × špetka sůl Kania

Na ozdobu:

  • 24 × hřebíček
  • 100 ml med
  • 0,5 × citron (šťáva)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 248 kJ / 298 kcal

Bílkoviny

6,70 g

Tuky

9,30 g

Vláknina

1,70 g

Sůl

0,12 g

Sacharidy

47,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Mouku, mléko, nastrouhanou citronovou kůru, cukr, droždí, 2 žloutky, rozehřáté máslo a špetku soli vložíme do mísy a vypracujeme vláčné těsto.

Všechny použité suroviny by měly mít pokojovou teplotu.

02.V přístroji Monsieur Cuisine Smart nastavíme program hnětení pro měkké těsto a necháme pracovat 2 minuty.

Pokud nemáte multifunkční hrnec Monsieur Cuisine, použijte k zadělání těsta klasického kuchyňského robota či těsto propracujte ručně.

03.Hotové těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na teplém místě.

Můžete také použít způsob pomalého kynutí v chladu, kdy těsto kyne v lednici přes noc, s těstem se poté krásně pracuje.

04.Těsto rozdělíme na zhruba 24 kousků, ze kterých vyválíme na pomoučněném vále váleček silný cca 1 cm. Vytvarujeme ptáčky – váleček překřížíme v jeho třetině, uděláme očko a protáhneme jím těsto, vytvoří se tak hlavička, tu ještě trochu zakulatíme. Do hlavičky píchneme hřebíček jako oko ptáčka. Ocásek dvakrát nebo třikrát nařízneme nožem nebo nastřihneme nůžkami a vytvarujeme. Ptáčky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě jednou asi 20 minut vykynout. Po vykynutí potřeme 1 rozšlehaným vejcem. Ptáčky pečeme v troubě předehřáté na 170–180 °C asi 15 minut.

05.Po vytažení z trouby necháme mírně vychladnout a potřeme směsí medu a citronové šťávy, kterou připravíme smícháním v mističce. Po vychladnutí necháme zaschnout.

06.Z těsta připravíme asi 24 ptáčků.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo