Kuchyně
Česká
Počet porcí
12 porcí
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Pečení na Velikonoce bude zábava! Připravte si tyto tradiční ptáčky z kynutého těsta podle receptu Romana Pauluse, které potěší malé i velké. Nadýchané sladké těsto se snadno tvaruje do malých ptáčků, kteří krásné ozdobí váš sváteční stůl. Skvěle chutnají samotné nebo s máslem a džemem.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 248 kJ / 298 kcal
Bílkoviny
6,70 g
Tuky
9,30 g
Vláknina
1,70 g
Sůl
0,12 g
Sacharidy
47,00 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Mouku, mléko, nastrouhanou citronovou kůru, cukr, droždí, 2 žloutky, rozehřáté máslo a špetku soli vložíme do mísy a vypracujeme vláčné těsto.
Všechny použité suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
02.V přístroji Monsieur Cuisine Smart nastavíme program hnětení pro měkké těsto a necháme pracovat 2 minuty.
Pokud nemáte multifunkční hrnec Monsieur Cuisine, použijte k zadělání těsta klasického kuchyňského robota či těsto propracujte ručně.
03.Hotové těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na teplém místě.
Můžete také použít způsob pomalého kynutí v chladu, kdy těsto kyne v lednici přes noc, s těstem se poté krásně pracuje.
04.Těsto rozdělíme na zhruba 24 kousků, ze kterých vyválíme na pomoučněném vále váleček silný cca 1 cm. Vytvarujeme ptáčky – váleček překřížíme v jeho třetině, uděláme očko a protáhneme jím těsto, vytvoří se tak hlavička, tu ještě trochu zakulatíme. Do hlavičky píchneme hřebíček jako oko ptáčka. Ocásek dvakrát nebo třikrát nařízneme nožem nebo nastřihneme nůžkami a vytvarujeme. Ptáčky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě jednou asi 20 minut vykynout. Po vykynutí potřeme 1 rozšlehaným vejcem. Ptáčky pečeme v troubě předehřáté na 170–180 °C asi 15 minut.
05.Po vytažení z trouby necháme mírně vychladnout a potřeme směsí medu a citronové šťávy, kterou připravíme smícháním v mističce. Po vychladnutí necháme zaschnout.
06.Z těsta připravíme asi 24 ptáčků.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT