Vánoční štola
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Vánoční štola je známá spíš na západ od Česka, ale těší se velké oblibě i v našich kuchyních. Nemusíte ji ale kupovat v obchodě, když si ji připravíte sami doma! Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak na to. Zjistíte, jak jednoduše připravit těsto i jak štolu naplnit marcipánem a máslem. Protože vánoční štola nemusí kynout, můžete si pochutnávat doslova za pár chvilek. Štola se peče zhruba jednu hodinu, ale zapráší se po ní rychleji, než řeknete „Štědrý den“!

Tagy

Vánoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na vánoční štolu

  • 270 g rozinek
  • 70 ml tuzemáku
  • 370 g hladké mouky + na pomoučnění
  • 1 × bio citron (kůra)
  • 1 × bio pomeranč (kůra)
  • 1 × prášek do pečiva
  • 90 g mandlí
  • 2 × vejce „M“
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • perníkové koření
  • 200 g kandované citrusové kůry
  • 1 × vanilkový lusk
  • špetka soli
  • 180 g marcipánu
  • 245 g másla
  • krystalový cukr na posypání
  • moučkový cukr na posypání

Orientační nutriční hodnoty

Energie

27 199 kJ / 6 496 kcal

Bílkoviny

123,70 g

Tuky

322,80 g

Vláknina

44,80 g

Sůl

4,75 g

Sacharidy

768,60 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Rozinky namočíme do tuzemáku a necháme asi 2–3 hodiny nabobtnat. Mandle nasekáme nahrubo.

02.Mouku, rozinky namočené v alkoholu, citronovou a pomerančovou kůru, kypřicí prášek, sekané mandle, vejce, tvaroh, perníkové koření, kandovanou kůru, semínka z vanilkového lusku, 100 g másla a špetku soli zpracujeme v robotu v kompaktní těsto.

03.Připravené těsto rozdělíme na 3 stejné díly, z každého vyválíme váleček.

04.Marcipán smícháme s 45 g másla a rozdělíme na 3 díly. Na vále posypaným moučkovým cukrem vypracujeme 3 válečky, stejně dlouhé, jako válečky z těsta na štolu. Do každého válečku z těsta uděláme rýhu, do které vložíme marcipán a uzavřeme. Marcipán tak bude sloužit jako náplň.

05.Těsto s marcipánovou náplní přendáme na plech vystlaný pečicím papírem vyskládané do tvaru pyramidy (dva válce vedle sebe dolů a na ně jeden válec navrch).

06.Pečeme v troubě rozpálené na 160 °C asi 1 hodinu.

07.Čerstvě upečenou štolu bohatě pomažeme 100 g rozehřátého másla, posypeme krystalovým cukrem a necháme vychladnout. Studenou štolu zasypeme ještě moučkovým cukrem a servírujeme nakrájenou na plátky.

Štolu je možné zabalit do celofánu a v chladu a temnu takto vydrží až 2 týdny.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo