Kuchyně
Česká
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Vánoční štola je známá spíš na západ od Česka, ale těší se velké oblibě i v našich kuchyních. Nemusíte ji ale kupovat v obchodě, když si ji připravíte sami doma! Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak na to. Zjistíte, jak jednoduše připravit těsto i jak štolu naplnit marcipánem a máslem. Protože vánoční štola nemusí kynout, můžete si pochutnávat doslova za pár chvilek. Štola se peče zhruba jednu hodinu, ale zapráší se po ní rychleji, než řeknete „Štědrý den“!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
27 199 kJ / 6 496 kcal
Bílkoviny
123,70 g
Tuky
322,80 g
Vláknina
44,80 g
Sůl
4,75 g
Sacharidy
768,60 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Rozinky namočíme do tuzemáku a necháme asi 2–3 hodiny nabobtnat. Mandle nasekáme nahrubo.
02.Mouku, rozinky namočené v alkoholu, citronovou a pomerančovou kůru, kypřicí prášek, sekané mandle, vejce, tvaroh, perníkové koření, kandovanou kůru, semínka z vanilkového lusku, 100 g másla a špetku soli zpracujeme v robotu v kompaktní těsto.
03.Připravené těsto rozdělíme na 3 stejné díly, z každého vyválíme váleček.
04.Marcipán smícháme s 45 g másla a rozdělíme na 3 díly. Na vále posypaným moučkovým cukrem vypracujeme 3 válečky, stejně dlouhé, jako válečky z těsta na štolu. Do každého válečku z těsta uděláme rýhu, do které vložíme marcipán a uzavřeme. Marcipán tak bude sloužit jako náplň.
05.Těsto s marcipánovou náplní přendáme na plech vystlaný pečicím papírem vyskládané do tvaru pyramidy (dva válce vedle sebe dolů a na ně jeden válec navrch).
06.Pečeme v troubě rozpálené na 160 °C asi 1 hodinu.
07.Čerstvě upečenou štolu bohatě pomažeme 100 g rozehřátého másla, posypeme krystalovým cukrem a necháme vychladnout. Studenou štolu zasypeme ještě moučkovým cukrem a servírujeme nakrájenou na plátky.
Štolu je možné zabalit do celofánu a v chladu a temnu takto vydrží až 2 týdny.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT