Špíz z jater se slaninou a balzamikovou cibulí

play Přehrát video recept
Špíz z jater se slaninou a balzamikovou cibulí
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Někteří lidé si užívají pokrmy s játry víc než druzí, ale věřte tomu, že když játra připravíte správně, pochutná si na nich úplně každý. To vám díky svému video receptu dokáže šéfkuchař Roman Paulus, který natočil návod na špíz z jater, slaniny a žampionů. Jako základ použijte drůbeží játra – vystačíte si s kuřecími, ale pokud sáhnete po husích nebo kachních játrech, pochutnáte si ještě víc. Recept je tak snadný, že zvládnete připravit i speciální balsamikovou cibuli s brandy, vývarem a rozinkami. Jako přílohu pak zvolte opečené brambory nebo klidně krajíc čerstvého chleba.

Tagy

Skromně a skvěle

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 400 g cibule
  • 600 g kuřecích jater Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 3 × lžíce čerstvého tymiánu
  • 200 g krájené slaniny Dulano
  • 400 g žampiónů
  • 50 ml brandy
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 50 g rozinek Belbake
  • 50 ml krémového balsamica Italiano
  • listové petržel na ozdobu
  • 600 g brambor
  • 1 × dýňová švýcarka z mateřského kvásku

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 031 kJ / 724 kcal

Bílkoviny

56,30 g

Tuky

19,50 g

Vláknina

8,50 g

Sůl

3,10 g

Sacharidy

69,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Brambory omyjeme, nakrájíme na měsíčky a vložíme do pekáče. Osolíme, pokapeme dvěma lžícemi olivového oleje, dobře promícháme a pečeme v troubě rozpálené na 210 °C asi 30 minut dozlatova.

02.V hrnci rozpálíme dvě lžíce olivového oleje a dozlatova orestujeme na nudličky nakrájenou cibuli. Přilijeme brandy, vývar, rozinky, balsamico a promícháme. Na mírném plameni vaříme, dokud nebude lehce šťavnatá, nikoli vodnatá. Ke konci osolíme, opepříme a ochutíme lžící sekaného tymiánu.

03.Mezitím očištěná drůbeží játra osolíme, opepříme, posypeme dvěma lžícemi sekaného tymiánu a promícháme. Každý kus nebo dva zabalíme do plátku slaniny, zarolujeme a následně balíčky spolu s kloboučky žampionů napíchneme na špejli. Každý špíz by měl obsahovat dvě špejle, 4 balíčky s játry a 3–4 žampiony. Špízy opečeme z obou stran v pánvi s rozpáleným olivovým olejem.

04.Hotový špíz podáváme na dlouhém talíři spolu s dušenou cibulkou ozdobené lístky listové petržele. Přidáme i pečené brambory a ošatku nakrájeného pečiva.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo