Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Začátečník
Někteří lidé si užívají pokrmy s játry víc než druzí, ale věřte tomu, že když játra připravíte správně, pochutná si na nich úplně každý. To vám díky svému video receptu dokáže šéfkuchař Roman Paulus, který natočil návod na špíz z jater, slaniny a žampionů. Jako základ použijte drůbeží játra – vystačíte si s kuřecími, ale pokud sáhnete po husích nebo kachních játrech, pochutnáte si ještě víc. Recept je tak snadný, že zvládnete připravit i speciální balsamikovou cibuli s brandy, vývarem a rozinkami. Jako přílohu pak zvolte opečené brambory nebo klidně krajíc čerstvého chleba.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
3 031 kJ / 724 kcal
Bílkoviny
56,30 g
Tuky
19,50 g
Vláknina
8,50 g
Sůl
3,10 g
Sacharidy
69,90 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Brambory omyjeme, nakrájíme na měsíčky a vložíme do pekáče. Osolíme, pokapeme dvěma lžícemi olivového oleje, dobře promícháme a pečeme v troubě rozpálené na 210 °C asi 30 minut dozlatova.
02.V hrnci rozpálíme dvě lžíce olivového oleje a dozlatova orestujeme na nudličky nakrájenou cibuli. Přilijeme brandy, vývar, rozinky, balsamico a promícháme. Na mírném plameni vaříme, dokud nebude lehce šťavnatá, nikoli vodnatá. Ke konci osolíme, opepříme a ochutíme lžící sekaného tymiánu.
03.Mezitím očištěná drůbeží játra osolíme, opepříme, posypeme dvěma lžícemi sekaného tymiánu a promícháme. Každý kus nebo dva zabalíme do plátku slaniny, zarolujeme a následně balíčky spolu s kloboučky žampionů napíchneme na špejli. Každý špíz by měl obsahovat dvě špejle, 4 balíčky s játry a 3–4 žampiony. Špízy opečeme z obou stran v pánvi s rozpáleným olivovým olejem.
04.Hotový špíz podáváme na dlouhém talíři spolu s dušenou cibulkou ozdobené lístky listové petržele. Přidáme i pečené brambory a ošatku nakrájeného pečiva.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT