Pečená husa se zeleninou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

8 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

4 hod.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Udělejte si malou generálku před svatomartinskými hody! Šéfkuchař Marcel Ihnačák připravil recept na výbornou pečenou husu s lehkou přílohou v podobě blanšírované a restované zeleniny

Tagy

Nedělní oběd

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 8 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 × celá husa (vnitřnosti v sáčku)
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • celý kmín Kania
  • 300 ml bílého suchého vína Soave
  • 3 × lžíce hladké mouky Castello
  • čerstvý tymián
  • 1 × brokolice
  • 1 × květák
  • 1 × svazek mrkve
  • 1 × kapusta
  • 1 × řapíkatý celer
  • Bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 3 stroužky česneku

Orientační nutriční hodnoty

Energie

5 695 kJ / 1 361 kcal

Bílkoviny

84,70 g

Tuky

101,50 g

Vláknina

9,00 g

Sůl

2,40 g

Sacharidy

25,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Umytou a osušenou husu důkladně osolíme a necháme přes noc odpočívat v chladničce. Na druhý den z ní odřežeme vrchní část křídel, krk a zadní část. Husu přendáme do pekáče a okolo masa pokládáme na menší kousky nasekané zbylé části a vnitřnosti. Okořeníme, posypeme kmínem a podlijeme vínem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 2–3 hodiny (podle velikosti husy). Asi po 90 minutách teplotu snížíme na 170 °C. Během pečení poléváme výpekem.

02.Po upečení husu přendáme, přikryjeme alobalem a vypečené sádlo přecedíme (můžeme ho používat v kuchyni namísto oleje).

03.V menším hrnci ze 3 lžic vypečeného sádla a hladké mouky připravíme jíšku. Potom přilijeme 100 ml sádla a teplé vody, promícháme metličkou a necháme vařit 15–20 minut. Podle potřeby podléváme vodou nebo vaříme do zhoustnutí tak, aby měla přírodní omáčka správnou konzistenci. Na závěr přisypeme nasekaný tymián.

04.Brokolici a květák rozebereme na růžičky a spolu s očištěnými mrkvemi, kapustou a řapíkatým celerem nakrájíme na větší kousky. Do vroucí osolené vody vložíme mrkve. Po minutě postupně přidáváme kapustu, řapíkatý celer a brokolici spolu s květákem. Krátce blanšírujeme 2–3 minuty. Potom zeleninu přecedíme a necháme okapat. V rozehřáté pánvi s trochou oleje orestujeme česnek nasekaný na plátky dozlatova. Potom přidáme nasekaný tymián a blanšírovanou zeleninu. Osolíme, opepříme a krátce orestujeme.

Servírování:

05.Na talíř naservírujeme porci zeleniny a kousek pečené husy. Podáváme přelité přírodní omáčkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo