Kuchyně
Česká
Počet porcí
8 porcí
Doba přípravy
4 hod.
Obtížnost
Profesionál
Udělejte si malou generálku před svatomartinskými hody! Šéfkuchař Marcel Ihnačák připravil recept na výbornou pečenou husu s lehkou přílohou v podobě blanšírované a restované zeleniny
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
5 695 kJ / 1 361 kcal
Bílkoviny
84,70 g
Tuky
101,50 g
Vláknina
9,00 g
Sůl
2,40 g
Sacharidy
25,40 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Umytou a osušenou husu důkladně osolíme a necháme přes noc odpočívat v chladničce. Na druhý den z ní odřežeme vrchní část křídel, krk a zadní část. Husu přendáme do pekáče a okolo masa pokládáme na menší kousky nasekané zbylé části a vnitřnosti. Okořeníme, posypeme kmínem a podlijeme vínem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 2–3 hodiny (podle velikosti husy). Asi po 90 minutách teplotu snížíme na 170 °C. Během pečení poléváme výpekem.
02.Po upečení husu přendáme, přikryjeme alobalem a vypečené sádlo přecedíme (můžeme ho používat v kuchyni namísto oleje).
03.V menším hrnci ze 3 lžic vypečeného sádla a hladké mouky připravíme jíšku. Potom přilijeme 100 ml sádla a teplé vody, promícháme metličkou a necháme vařit 15–20 minut. Podle potřeby podléváme vodou nebo vaříme do zhoustnutí tak, aby měla přírodní omáčka správnou konzistenci. Na závěr přisypeme nasekaný tymián.
04.Brokolici a květák rozebereme na růžičky a spolu s očištěnými mrkvemi, kapustou a řapíkatým celerem nakrájíme na větší kousky. Do vroucí osolené vody vložíme mrkve. Po minutě postupně přidáváme kapustu, řapíkatý celer a brokolici spolu s květákem. Krátce blanšírujeme 2–3 minuty. Potom zeleninu přecedíme a necháme okapat. V rozehřáté pánvi s trochou oleje orestujeme česnek nasekaný na plátky dozlatova. Potom přidáme nasekaný tymián a blanšírovanou zeleninu. Osolíme, opepříme a krátce orestujeme.
05.Na talíř naservírujeme porci zeleniny a kousek pečené husy. Podáváme přelité přírodní omáčkou.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT