Liškové kroupeto
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Máte rádi italské rizoto? Pokud ano, vyzkoušejte českou verzi v podobě lehkého a jemného kroupeta. Kroupy místo rýže, lišky místo ryby, zkrátka takové naše klasické české houbové rizoto z krup inspirované tradičním staročeským kubou. V následujícím návodu vám Roman Paulus prozradí tajemství, jak připravit chutné kroupeto s restovanými liškami, kde čerstvé houby zvýrazní chuť a vůni a máslo zajistí krémovou konzistenci. Připravte nevšední, ale přesto snadnou a zdravou večeři pro celou rodinu, kterou využijete nejen v houbařské sezóně.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Liškové kroupeto

  • rostlinný olej
  • 50 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 50 g šalotky
  • 2 × stroužků česneku
  • 200 g lišek
  • sůl
  • 150 g loupaných krup
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 3 × lžíce másla
  • 2 × lžíce nasekané listové petržele
  • parmezán dle chuti
  • pepř

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 261 kJ / 1 018 kcal

Bílkoviny

22,60 g

Tuky

40,20 g

Vláknina

34,60 g

Sůl

2,80 g

Sacharidy

148,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V přiměřeně velkém hrnci s rozehřátým olejem osmahneme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, najemno nasekanou šalotku, česnek nakrájený na plátky, přidáme větší část pokrájených lišek, osolíme, opepříme a krátce podusíme.

02.Přidáme krupky, po chvilce podlijeme vývarem a vaříme na mírném plameni 15-20 minut. Ke konci zjemníme dvěma lžícemi másla a dochutíme najemno nasekanou petrželí. Dle chuti můžeme přidat i jemně nastrouhaný parmezán.

03.V pánvi s rozehřátým olejem orestujeme zbylé houby, které osolíme, opepříme a po chvilce přidáme lžíci másla na zjemnění a vypneme plamen.

04.Servírujeme v hlubokém talíř ozdobené orestovanými liškami a trochou čerstvě nastrouhaného parmezánu.

05.TIP: Vegetariánskou verzi uděláte přidáním zeleninového vývaru namísto kuřecího. Vegani můžou nahradit i máslo a vynechat sýr.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo