Lemonopita – řecký citronový chlebíček

play Přehrát video recept
Lemonopita – řecký citronový chlebíček
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Řecká

počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Vzpomínáte na dovolenou v Řecku? Lépe vám to půjde s tradičním řeckým citronovým moučníkem Lemonopita podle Mirky van Gils Slavíkové. Užijte si vůni Řecka.


Tagy

Cukrárna

Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Chlebíček:

  • 200 g máslo Pilos
  • 200 g cukr krupice Belbake
  • 200 g řecký jogurt Pilos
  • 2 × citrony (kůra a šťáva ze středně velkých citronů)
  • 1 × vanilka
  • 4 × vejce „M“
  • 350 g hladká mouka Belbake
  • 50 g pšeničná krupice Belbake
  • 10 g kypřicí prášek do pečiva Belbake
  • rostlinný olej Vita D´or na namočení nože

Sirup:

  • 200 g voda
  • 200 g cukr krupice Belbake
  • 1 × tyčinka skořice
  • 1 × citron (kůra a šťáva ze středně velkého citronu)

Na ozdobu:

  • kandované citrony
  • 2 × tyčinky skořice
  • čerstvá máta

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 131 kJ / 509 kcal

Bílkoviny

9,00 g

Tuky

20,70 g

Vláknina

1,50 g

Sůl

0,40 g

Sacharidy

72,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Chlebíček: 

01.Do mísy robota vložíme máslo a cukr a vyšleháme do pěny. Přidáme jogurt, citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru a semínka vanilky a znovu lehce prošleháme. Snížíme otáčky, přidáme po jednom vejce a vyšleháme. Mouku, krupičku a kypřicí prášek prosejeme, vsypeme k ostatním surovinám a zamícháme. 

02.Vypracované těsto vložíme do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem. Těsto rozprostřeme tak, aby byl uprostřed mírný kopeček, a nožem (ideálně namočeným v oleji) uděláme uprostřed řez po celé délce chlebíčku. Po upečení se krásně otevře.

03.Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 175 °C asi 40 minut. Jestli je chlebíček propečený, můžeme zkontrolovat špejlí. Musí být suchá.

Sirup:

04.Vodu vlijeme do hrnce, přidáme cukr, skořicí, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru a svaříme.

05.Ještě teplý chlebíček hojně přelijeme teplým sirupem. Necháme alespoň 30 minut odpočinout, aby absorboval tekutinu.

06.Ozdobíme kandovanými citrony, tyčinkou skořice a snítkou čerstvé máty.

Podávejte také s vanilkovou zmrzlinou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo