Králík na smetaně se špeclemi
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Že je králík na smetaně klasika, která vás nedokáže překvapit? Tak to vyzkoušejte recept podle šéfkuchaře Marcela Ihnačáka, který podusil králíka na základu z kořenové zeleniny, česneku a hub (žampionů) a smetanovou omáčku dochucuje suchým bílým vínem. Na takovém králíkovi si pochutnáte nejlépe s opékanými špeclemi, ale klidně i s jakoukoliv jinou přílohou, kterou máte nejraději.

Tagy

Česká klasika

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Králík na smetaně

  • 800 g králičích dílů s kostí
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 1 × velká mrkev
  • 100 g celeru
  • 3 × bobkové listy Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • nové koření Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 × cibule
  • 4 × stroužky česneku
  • hladká mouka Castello (na obalování)
  • čerstvý rozmarýn
  • 100 g bílých žampionů
  • 150 ml bílého suchého vína Soave
  • vývar nebo voda
  • 150 ml smetany ke šlehání Pilos (33 % tuku)

Špecle

  • 500 g chlazených špeclí Chef Select
  • 2 × lžíce másla Pilos
  • čerstvá petrželová nať

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 128 kJ / 748 kcal

Bílkoviny

43,60 g

Tuky

37,60 g

Vláknina

4,20 g

Sůl

2,40 g

Sacharidy

52,60 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Králík na smetaně:

01.Ve větším hrnci rozehřejeme olej, na kterém restujeme očištěnou mrkev a celer nakrájené na menší kousky. Postupně přidáváme bobkové listy, sůl, pepř, nové koření a cibuli a česnek nasekané nadrobno.

02.Umyté a osušené maso přesekneme na menší kousky. Ochutíme solí a pepřem. Díly zlehka obalíme v hladké mouce a vkládáme k orestovanému základu. Králíka během opékání obracíme. Ochutíme natrhaným rozmarýnem. Když se maso zatáhne, přidáme žampióny nakrájené na čtvrtiny. Po chvíli podlijeme vínem a krátce povaříme, aby se z něho odpařil alkohol. Potom podlijeme vroucí vodou nebo vývarem tak, aby maso bylo zalité. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme přibližně 45 minut až hodinu. Nakonec ke králíkovi přilijeme smetanu a ještě 5 minut povaříme.

Špecle:

03.Ve vroucí osolené vodě uvaříme špecle podle návodu na obalu. Potom je přecedíme a necháme okapat. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme špecle, osolíme, opepříme, a důkladně promícháme tak, aby se špecle obalily máslem. Stáhneme z ohně a dochutíme nasekanou petrželovou natí.

Servírování:

04.Do středu talíře naservírujeme špecle, na vrch položíme kousky králíka a přelijeme omáčkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo