Kočičí tanec
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká, Zdravá

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Objevte zapomenutou chuť kočičího tance, tradičního velikonočního pokrmu našich předků. Kombinace čočky, brambor a slaniny vytváří jednoduché, ale neuvěřitelně lahodné jídlo, které zasytí a zahřeje. Po období půstu bylo symbolem hojnosti a dodávalo sílu na jarní práce. Ať už připravíte kočičí tanec z klasické, červené nebo černé čočky, chutná skvěle. Vyzkoušejte tuto staročeskou specialitu a vraťte na svůj stůl kousek velikonoční historie. 

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 300 g kroupy
  • 300 g červená čočka
  • 500 g brambory
  • 2 × lžíce vepřové sádlo
  • 200 g slanina
  • 2 × cibule
  • 5 × stroužek česnek
  • 4 × bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • oregáno
  • majoránka
  • tymián

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 910 kJ / 934 kcal

Bílkoviny

41,70 g

Tuky

27,00 g

Vláknina

38,40 g

Sůl

3,60 g

Sacharidy

134,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Nejprve namočíme kroupy a necháme je nabobtnat, poté povaříme asi 20 minut. Červenou čočku spaříme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka.

Velmi podobný je recept na Kočičí svatbu, kde se čočka nahradí hrachem. Ten nejprve propláchněte a nechte namočený přes noc. Poté uvařte s bobkovým listem téměř doměkka. Můžete zkusit také vařenou cizrnu.

02.Ve větší rozehřáté pánvi necháme rozpustit sádlo, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky a orestujeme dokřupava. Vyndáme do misky, dáme stranou a ve výpeku opečeme cibuli a česnek nakrájené najemno. Do pánve přidáme bobkový list a uvařené brambory, osolíme, opepříme, přidáme oregano, majoránku a tymián a dobře promícháme. Jako poslední přidáme vařené kroupy a čočku a vše pořádně promícháme. Nakonec vrátíme do pánve orestovanou slaninu.

Kočičí tanec bylo leckde zvykem po uvaření ještě v pekáčku zapéct. To je výhodné, pokud vaříte pro větší rodinu nebo na více dní dopředu, protože zapékaný kočičí tanec je skvělý i studený, doplněný například kyselou okurčičkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo