Kuchyně
Česká, Zdravá
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Objevte zapomenutou chuť kočičího tance, tradičního velikonočního pokrmu našich předků. Kombinace čočky, brambor a slaniny vytváří jednoduché, ale neuvěřitelně lahodné jídlo, které zasytí a zahřeje. Po období půstu bylo symbolem hojnosti a dodávalo sílu na jarní práce. Ať už připravíte kočičí tanec z klasické, červené nebo černé čočky, chutná skvěle. Vyzkoušejte tuto staročeskou specialitu a vraťte na svůj stůl kousek velikonoční historie.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
3 910 kJ / 934 kcal
Bílkoviny
41,70 g
Tuky
27,00 g
Vláknina
38,40 g
Sůl
3,60 g
Sacharidy
134,20 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Nejprve namočíme kroupy a necháme je nabobtnat, poté povaříme asi 20 minut. Červenou čočku spaříme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka.
Velmi podobný je recept na Kočičí svatbu, kde se čočka nahradí hrachem. Ten nejprve propláchněte a nechte namočený přes noc. Poté uvařte s bobkovým listem téměř doměkka. Můžete zkusit také vařenou cizrnu.
02.Ve větší rozehřáté pánvi necháme rozpustit sádlo, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky a orestujeme dokřupava. Vyndáme do misky, dáme stranou a ve výpeku opečeme cibuli a česnek nakrájené najemno. Do pánve přidáme bobkový list a uvařené brambory, osolíme, opepříme, přidáme oregano, majoránku a tymián a dobře promícháme. Jako poslední přidáme vařené kroupy a čočku a vše pořádně promícháme. Nakonec vrátíme do pánve orestovanou slaninu.
Kočičí tanec bylo leckde zvykem po uvaření ještě v pekáčku zapéct. To je výhodné, pokud vaříte pro větší rodinu nebo na více dní dopředu, protože zapékaný kočičí tanec je skvělý i studený, doplněný například kyselou okurčičkou.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT