Obtížnost
Začátečník
K tomu, abyste připravili skvělý a hlavně krásný dort nepotřebujete nutně mnoho šikovnosti a trpělivosti – stačí vám, když budete znát správné triky, které vám skládání a zdobení dortu usnadní. Spoustu takových triků zná šéfkuchař Roman Paulus a v tomto video návodu se s vámi o všechny podělí. Naučíte se, jak správně dort seříznout a rozdělit na rovnoměrné pláty, jak je správně promazat krémem, a hlavně to, jak dort obmazat krásně do hladka, aby na stole udělal velkou parádu. Kromě toho zjistíte i to, jak při pečené používat paletku, stěrku nebo otočný podstavec.
01.● Korpus hned ze začátku umístíme na pevnou podložku a tu na otočný stojan.
02.● Pokud podložka na stojanu nedrží a klouže, přilepte ji ke stojanu malou trochou krému ve středu.
03.● Po ukončení práce okraje podložky vždy otřeme. Ke konci na ní budeme prezentovat dort, tak aby nebyla příliš ušpiněná.
04.● Korpus prořezáváme dlouhým zoubkatým nožem a druhou rukou pomalu otáčíme stojanem.
05.● Nařezané pláty přenášíme s pomocí nože nebo špachtle, aby se neprotrhly.
06.● Při sestavování si na vrstvu korpusu naneseme krém od středu k okrajům pomocí cukrářského sáčku. Vrstva je pak rovnoměrnější.
07.● Poslední korpus otočíme řezem navrch, aby byl vršek dortu rovnější.
08.● První vrstva stanoví tvar a zahladí případné drobečky drolící se z korpusu. Necháme pořádně zatuhnout v lednici.
09.● Druhá vrstva už je finální. Teprve tu nabarvíme, zahladíme, uděláme na ní případnou strukturu, obalíme v kokosu/oříšcích/čokoládě nebo jinak ozdobíme.
10.● Díky otočnému stojanu, ideálně kovové stěrce (lépe zahlazuje) a kovové špachtli.
11.● Naneseme dostatečně silnou druhou vrstvu krému, stěrku pod úhlem přiložíme na stěnu dortu a otáčíme podložkou dokola, zatímco stěrka zůstává na místě.
12.● Vršek zahladíme špachtlí, kdy hrany dortu zahneme a zahladíme směrem ke středu.
13.● Procesu věnujeme dostatek času. Opravdu hladký dort nevykouzlíte za pár vteřin. ?
14.● Na finální obmazání do hladka je dobré na konci stěrku/špachtli nahřát.
15.● Máslový, bílkový, mascarpone, ganache – se všemi těmito pevnými krémy obmažete dort krásně do hladka. Podívejte se na videa Kulinářské akademie Lidlu jak si tyto krémy správně připravit.
16.● Nakonec stačí dort už jen ozdobit. Můžete ho nechat hladký a jen dekorovat jedlými květy, ovocem nebo cukrovým sypáním.
17.● Dort lze ozdobit i sněhovými pusinkami či perníčky. Ty však přidejte těsně před porcováním, aby se nezačaly rozpouštět.
18.● Hodit se mohou i vychytávky v podobě stékanců na dort, čokoládových ozdob nebo karamelové pavučinky. Můžete se podívat i na náš článek, jak snadno nazdobit dort s dětmi.
19.● A pokud prostě hledáte inspiraci, jak dort nazdobit, podívejte se na některé z našich dortů na Kuchyni Lidlu. ?
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT