Houbové rizoto s batáty a mascarpone

play Přehrát video recept
Houbové rizoto s batáty a mascarpone
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Italská

počet porcí

Počet porcí

5 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

45 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Pokud znáte rizoto jedině jako oběd ze školní jídelny, přicházíte o spoustu zajímavých chutí! Pravé italské rizoto z rýže arborio je samo o sobě (i bez smetany) krásně krémové a výborně se kombinuje s celou řadou dalších přísad. Šéfkuchař Roman Paulus připravil variantu s batáty (sladkými brambory), hlívou ústřičnou a mascarpone. Naučíte se jak zarestovat rýži s bílým vínem, kdy přidat batáty i jak připravit hlívu ústřičnou, která je základem tohoto houbového rizota. Zajímavou změnou oproti nejznámějším italským rizotům je pak mascarpone použité namísto parmezánu, díky čemuž získá rizoto ještě hladší krémovou strukturu.

Tagy

Skromně a skvěle

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 5 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 4 × lžíce bio extra panenského olivového oleje Primadonna
  • 1 × cibule
  • 200 g rýže Arborio Italiamo
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 50 ml suchého bílého vína Soave
  • 1 × sladký brambor (batát)
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 2 × lžíce másla
  • 200 g hlívy ústřičné
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 × lžíce sekaného čerstvého tymiánu
  • 3 × stroužků česneku
  • keramický mlýnek s chilli Kania
  • 2 × lžíce mascarpone Italiamo
  • 2 × lahůdkové cibulky
  • 4 × lžíce hoblinek parmezánu Parmigiano Reggiano Italiamo
  • 1 × hrst solených pražených kešu

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 859 kJ / 444 kcal

Bílkoviny

9,00 g

Tuky

23,30 g

Vláknina

3,80 g

Sůl

2,10 g

Sacharidy

50,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Batát oloupeme a v osolené vodě uvaříme do měkka.

02.V hrnci se dvěma lžícemi rozehřátého olivového oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme rýži, zarestujeme, osolíme, podlijeme vínem a necháme svařit asi na polovinu objemu tekutin. Přidáme oloupané, uvařené a na kostky nakrájené batáty. Po chvíli podlijeme vývarem a za občasného míchání a podlévání vaříme asi 5 minut na skus.

03.V pánvi se dvěma lžícemi olivového oleje a másla dobře orestujeme na nudličky nakrájenou hlívu, kterou osolíme, opepříme, ochutíme najemno nasekaným česnekem, tymiánem a v případě chuti i chilli. 

04.Ke konci do rizota přidáme trochu vývaru, abychom měli správnou konzistenci, dochutíme solí a pepřem podle potřeby a zjemníme lžící másla a mascarpone. Vmícháme i část orestované hlívy a nakrájenou lahůdkovou cibulku.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo