Kuchyně
Italská
Počet porcí
5 porcí
Doba přípravy
45 min.
Obtížnost
Začátečník
Pokud znáte rizoto jedině jako oběd ze školní jídelny, přicházíte o spoustu zajímavých chutí! Pravé italské rizoto z rýže arborio je samo o sobě (i bez smetany) krásně krémové a výborně se kombinuje s celou řadou dalších přísad. Šéfkuchař Roman Paulus připravil variantu s batáty (sladkými brambory), hlívou ústřičnou a mascarpone. Naučíte se jak zarestovat rýži s bílým vínem, kdy přidat batáty i jak připravit hlívu ústřičnou, která je základem tohoto houbového rizota. Zajímavou změnou oproti nejznámějším italským rizotům je pak mascarpone použité namísto parmezánu, díky čemuž získá rizoto ještě hladší krémovou strukturu.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 859 kJ / 444 kcal
Bílkoviny
9,00 g
Tuky
23,30 g
Vláknina
3,80 g
Sůl
2,10 g
Sacharidy
50,00 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Batát oloupeme a v osolené vodě uvaříme do měkka.
02.V hrnci se dvěma lžícemi rozehřátého olivového oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme rýži, zarestujeme, osolíme, podlijeme vínem a necháme svařit asi na polovinu objemu tekutin. Přidáme oloupané, uvařené a na kostky nakrájené batáty. Po chvíli podlijeme vývarem a za občasného míchání a podlévání vaříme asi 5 minut na skus.
03.V pánvi se dvěma lžícemi olivového oleje a másla dobře orestujeme na nudličky nakrájenou hlívu, kterou osolíme, opepříme, ochutíme najemno nasekaným česnekem, tymiánem a v případě chuti i chilli.
04.Ke konci do rizota přidáme trochu vývaru, abychom měli správnou konzistenci, dochutíme solí a pepřem podle potřeby a zjemníme lžící másla a mascarpone. Vmícháme i část orestované hlívy a nakrájenou lahůdkovou cibulku.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT