Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
10 min.
Obtížnost
Začátečník
Čerstvý sýr má v kuchyni nespočet využití! Hodí se skvěle jak na přípravu slaných pomazánek, tak jako základ krému do sladkých receptů. Šéfkuchař Roman Paulus proto natočil video, jak si čerstvý sýr připravit doma. A je to opravdu jednoduché – budete potřebovat jen tři suroviny – jogurt (klidně i domácí), zakysanou smetanu a špetku soli. Veškerá výroba čerstvého sýra spočívá pak jen v tom, že necháte hotovou směs vykapat přes plátýnko v lednici, abyste se tak zbavili přebytečné syrovátko.
Energie
1 056 kJ / 255 kcal
Bílkoviny
8,50 g
Tuky
21,50 g
Vláknina
0,00 g
Sůl
0,20 g
Sacharidy
6,60 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Jogurt smícháme se zakysanou smetanou a trochu osolíme.
Pokud budete používat čerstvý sýr nasladko, osolte pouze trochu.
02.Na sítko dáme čisté plátýnko a jogurt se smetanou přemístíme na plátýnko. Sítko umístíme do hrnce nebo misky, přikryjeme pokličkou a necháme alespoň 24 hodin vykapat v lednici.
Syrovátku, která vykape ze sýru, nevylévejte, je velmi zdravá. Můžete ji vypít nebo také použít v kosmetice na pleť.
03.Hotový sýr použijeme jako základ na pomazánky, smícháme třeba s cibulí nebo mletou paprikou, nebo konzumujeme jen tak s chlebem posypané nasekanou pažitkou.
Podávejte s domácí žitným kváskovým chlebem se špaldovou moukou.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT