Brioška
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Francouzská

počet porcí

Počet porcí

8 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Domácí kynuté pečivo nemá konkurenci a přitom se jeho přípravy vůbec nemusíte bát! Šéfkuchař Roman Paulus umí skvělé francouzské toasty, které nejlépe chutnají z domácí briošky. Recept na briošku je překvapivě snadný. Stačí vědět, jak dlouho nechat kynout těsto, a mít dost trpělivosti. V jednoduchém receptu zjistíte i to, jak připravit kvásek z droždí. Takový „domácí toastový chléb“, tedy vlastně brioška, pak není jen základ francouzské snídaně, ale hodí se i na zapečené toasty nebo výborně chutná i jen tak s máslem.

Tagy

Světová kuchyně

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 8 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na briošku

  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 500 g hladké mouky + trocha na vysypání formy
  • 4 × vejce velikosti „M“
  • 175 g másla + trocha na potření
  • špetka soli

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 930 kJ / 461 kcal

Bílkoviny

10,70 g

Tuky

21,80 g

Vláknina

1,90 g

Sůl

0,18 g

Sacharidy

54,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Připravíme kvásek z droždí, menší části cukru a větší části vlažného mléka. Zaprášíme asi 50 g mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě.

02.Ze zbylé mouky, cukru, vajec, zbytku vlažného mléka, vzešlého kvásku, kostiček studeného másla a špetky soli vypracujeme hladké těsto – ideálně pomocí robotu. Hotové přendáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme ještě o polovinu nakynout na teplém místě.

03.Nakynuté těsto rozdělíme na 8 stejně velkých bochánků, ze kterých vytvoříme kuličky. Přendáme do máslem vymazané a moukou vysypané formy, kde necháme bochánky naposledy vykynout.

04.Před pečením briošku potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut. Před vyklopením z formy a krájením ji nechte alespoň 15 minut vychladnout.

05.Tip: Brioška se skvěle hodí na snídaňový francouzský toust. Jak na něj se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo