Kuchyně
Česká
Doba přípravy
50 min.
Obtížnost
Začátečník
Vůně ohně a pečených brambor jsou něco, co k létu neodmyslitelně patří. A jsou ještě lepší, když se nad ohništěm vinou dohromady. Zatímco klasické brambory v alobalu už připravoval snad každý, brambory v seně jsou jednoduchá pochoutka, kterou stojí za to vyzkoušet. Budete potřebovat jen rozpálené ohniště, litinový hrnec a samozřejmě brambory a seno. Seno dodá bramborám skvělou vůni a chuť a rozpálené uhlíky okolo hrnce se postarají o to, aby byly brambůrky krásně propečené a měkké. Podávat je pak můžete jen tak – se slaninou nebo podmáslím – nebo jako přílohu ke grilovanému masu.
Energie
0 kJ /
Bílkoviny
0,00 g
Tuky
0,00 g
Vláknina
0,00 g
Sůl
0,00 g
Sacharidy
0,00 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Litinový hrnec vysteleme senem. Na seno položíme omyté malé brambory tak, aby byly obklopené senem a nedotýkaly se stěn hrnce. Přiklopíme poklicí a ujistíme se, že žádné stéblo nevykukuje z hrnce ven, celý obsah by nám totiž potom mohl shořet.
Pokud nemáte poklici na hrnec, zabalte jej do alobalu.
02.Celý hrnec umístíme do rozžhavených uhlíků, které nahrneme také okolo hrnce a případně i navrch. Pečeme přibližně 45–50 minut. Pokud uhlíky tak dlouho nevydrží žhavé, postupně přitápíme.
03.Hotové brambory opatrně z hrnce vyndáme a podáváme jako samostatné jídlo nebo jako přílohu ke grilovanému masu.
Výborné jsou na ohni pečené brambory s bryndzou, kdy hotové brambory rozevřeme a puklinu naplníme uzenou slaninou, bryndzou a nasekanou lahůdkovou cibulkou.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT