Kuchyně
Česká
Počet porcí
8 porcí
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Existují druhy cukroví, které mají dlouhou tradici a kromě klasického lineckého nebo vanilkových rohlíčků to jsou i ořechové brabantské koláčky (či dortíčky). Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak na něj! Kromě samotného ořechového těsta budete potřebovat ještě připravit ořechovou náplň s medem a smetanou. Ve video receptu navíc zjistíte i triky na vyvalování obzvláště křehkého těsta, aby se vám nepolámalo nebo příliš nezměklo.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 932 kJ / 462 kcal
Bílkoviny
6,24 g
Tuky
29,32 g
Vláknina
2,08 g
Sůl
0,40 g
Sacharidy
46,56 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.V robotu smícháme mleté vlašské ořechy, moučkový cukr, skořici, mouku, sůl a máslo a vymícháme dohladka. Vzniklé těsto zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici do druhého dne.
Z těsta netvarujte kouli, ale spíše cihličku, po vyndání z lednice bude povolovat rovnoměrně.
02.Vyválíme plát vysoký 2–3 mm a vykrajujeme libovolné tvary (kolečka, srdíčka, čtverečky).
Těsto je velmi křehké, proto ho vyvalujte mezi dvěma pečicími papíry a ještě pomoučněte.
03.Vykrájené tvary pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Polovinu vykrájených tvarů pomažeme lehce šlehaným bílkem a posypeme mletými vlašskými ořechy. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 10 minut dorůžova.
04.Do hrnce vložíme všechny suroviny – vodu, smetanu, med, nastrouhanou citronovou kůru, moučkový cukr, mleté vlašské ořechy a zrníčka vanilky a povaříme. Náplň necháme vychladnout a pomocí lžičky plníme upečené a vychladlé koláčky.
Samotný lusk bez semínek schovejte na vaječný likér, nebo ho vložte do dózy s cukrem a nechte alespoň měsíc odležet, čímž získáte pravý domácí vanilkový cukr. Lusky můžete v průběhu času i přidávat.
05.Brabantské koláčky připravujeme 1–3 týdny předem, aby se stihly rozležet. Z uvedeného množství připravíme 40 koláčků.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT