Vinice je pozemek, na kterém se pěstuje réva vinná. Hrozny z vinice se dají využít k přímé spotřebě, jako stolní hrozny nebo se mohou dále zpracovat pro výrobu vína.
Rozdílnost a kvalita vinic je ovlivněná následujícími faktory:
- kvalitou půdy – každá půda je rozdílná na základě jejího složení, obsahem a druhem minerálů a dalším chemickým složením. Každá odrůda preferuje jiný druh půdy
- podnebím – různé odrůdy vinné révy vyžadují různé podmínky, některé mají rády chladné a jiné zase teplé podnebí
- nadmořskou výškou – v závislosti na ní se mění množství a intenzita slunečního záření
- přítomností vody – kterou réva nezbytně nutně potřebuje
Ve světě existuje mnoho vinařských oblastí bohatých na vinice, ale za vinařskou velmoc pěstování a výroby vína je považována Francie, ať už z důvodů historických nebo díky ideálním klimatickým podmínkám a odrůdové skladbě ve vinicích. Vinice ve Francii se nacházejí po celé ploše od severu až na jih. Návštěva vinic a vinařství ve Franci je skvělý zážitek po kterém Vaše láska k vínu z Francie získá úplně nový rozměr.