Poctivý hamburger
Doba čtení 6 minut

Poctivý hamburger

Hamburger je dnes jednou z nejoblíbenějších pochoutek, kterou můžete koupíte na každém rohu.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Hamburger je dnes jednou z nejoblíbenějších pochoutek, kterou můžete koupíte na každém rohu. Kde se začala psát historie krále všech fast foodu? Někomu to může přijít zvláštní, ale rozhodně ne v Americe, kde je téměř národním jídlem, ale v Německu. A kdybychom se v čase přesunuli ještě dál, tak v Turecku, protože tam vzniklo první mleté maso.

První mleté maso na světě

V Turecku začali plátky hovězího vkládat pod sedlo a tímto způsobem je drtit a měkčit. Následně ho kořenili a pekli. Nezní to moc chutně, viďte. Proto k jeho přípravě vymysleli jiný způsob a netrvalo to dlouho a mleté maso se objevilo v Hamburku, kde se stalo základem mnoha pokrmů, např. řízku ze sekaného hovězího masa, který je všeobecně známý jako hamburský. Po svých začátcích v Evropě mleté maso zavítalo do Spojených států, kde udělalo opravdovou kariéru.

První americký hamburger

První událost, která vznik hamburgeru ovlivnila, se uskutečnila v 19. století, když Charles Nagreen vložil grilované masové kuličky mezi dva krajíce chleba.

Nejstarší restaurace v Americe, která s podáváním hamburgerů začala, se jmenuje Louis Lunch a nachází se v New Havenu ve státě Connectitut. Maso se peče na letitých litinových plynových grilech a podává se ve světlém toastovém chlebu s plátkem rajčete a cibule, ale bez kečupu či hořčice.

Postupně se k hamburgeru začaly přidávat plátky sýra a z hamburgeru se stal cheeseburger. Nebo vyrábět z jiného druhu masa – kuřecího nebo rybího, díky čemuž se změnil na chickenburger či fishbuger.

Mějte ovšem na paměti, že opravdová americká klasika se připravuje ze 100% hovězího s 20% obsahem tuku a podává na rozpečených houskách se salátovým listem, čerstvou nebo nakládanou zeleninou a s trochou majonézy nebo kečupu. Maso podle preferencí zákazníka může být více nebo méně propečené, ale vždy musí být perfektně okořeněné a bez dalších zbytečných přísad.

Přidáte-li do housky zeleninu, třeba list ledového salátu, nudličky cibule a kolečka rajčet a okurky, usmažíte pár hranolek a připravíte tradiční salát Coleslaw z bílého zelí, mrkve a majonézy, rázem se budete cítit jako v Americe. Recept na přípravu najdete zde.

Hamburger se salatem coleslaw

Pokud Vás už klasická verze hamburgeru omrzela, ten následující bude příjemnou alternativou a změnou. Navštivte Kuchyni Lidlu a podívejte se, jak připravit hamburger s pečenými rajčaty a hranolky z batátů.

Hamburger s pecenymi rajcaty a batatovymi hranolky

Fast foodové sítě i restaurace, ve kterých se hamburgery podávají, rostou jako houby po dešti. Avšak s rostoucí popularitou tohoto jídla rostou i požadavky zákazníků, kteří na restauratéry kladou stále vyšší nároky. Hamburger už není jen pochoutkou rychlého občerstvení, ale stále častěji se stává předmětem slow foodu. Každý kuchař se při jeho přípravě chce pochlubit samostatně upečenou houskou, domácím receptem na kečup, kvalitou připravovaného masa a dalších surovin. Díky tomu vznikají i nové verze této vynikající pochoutky. 

Jednou z nich je i pulled pork, neboli trhané vepřové maso. Houska plněná pečeným kořeněným vepřovým masem si našla již široký okruh vyznavačů, kteří na ni nedají dopustit. Pokuste se připravit si trhané vepřové maso doma. Uvidíte, že se hodí nejen do hamburgerů, ale také k přípravě jiných pochoutek. Naplníte jím tortillu, hot-dogy, můžete ho zapéct nebo podávat s bramborami jako hlavní chod. Pokud budete mít v ledničce již ochucené a upečené vepřové maso, najdete spoustu nápadů, jak ho v kuchyni využít.

Trhane veprove maso v hamburgerove housce

Pravý „hambáč“ se připravuje z hovězího, nikde ale není psáno, že maso nemůžete ochutit třeba zeleninou. Grilovaný texaský burger je dochucený kukuřicí a paprikou a podávat jej můžete v tradičním stylu – s zeleninou, listem salátu a s trochou kečupu, hořčice nebo jiné oblíbené omáčky.

Grilovany texasky burger

Vegetariánské hamburgery

Ačkoli byl hamburger vždy záležitostí ryze pro masožrouty, dnešní trendy velí k přípravě stále nových verzí hamburgerů pro vegetariány. Zkusili jste už mletou směs z luštěnin, např. z cizrny, čočky a fazolí, či kořenové zeleniny, třeba z červené řepy, mrkve nebo batátů, až po nejnovější verzi z plodů mladého chlebovníku? Jejich chuť, i když je to ovoce, připomíná kuřecí maso.

Hranolky

Bez hranolek by hamburger nebyl hamburgerem. Restaurace soutěží v tom, kdo vymyslí nejlepší, nejchutnější a také nejzdravější verzi této pochoutky. Můžete se tak setkat s hranolky z batátů, červené řepy nebo mrkve. Ale všichni se určitě shodneme na tom, že ke křupavé housce s kvalitním mletým masem se hodí hranolky z brambor. A pokud si připravíte domácí hranolky, pochutnáte si ještě více.

Grilovany striploin steak s domacimi hranolky

Masový nebo vegetariánský – kterému dáváte přednost vy? Připravujete si je sami doma, nebo si je raději dáváte v oblíbených restauracích? Napište nám do komentářů pod tento článek, který hamburger je ten nej.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU