Nesmrtelné palačinky
Cukrárna
Doba čtení 5 minut

Nesmrtelné palačinky

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Říká se, že ty nejjednodušší věci bývají nejlepší. A o palačinkách to platí dvojnásob. Kolik radosti způsobí tyhle placky z mouky, vajec a mléka… Milují je hlavně děti, ale pochutnají si na nich i dospěláci.

Ačkoli jsou palačinky poměrně snadná záležitost, je potřeba dodržet několik pravidel. Jak už bylo řečeno, na přípravu potřebujete mouku, vejce a mléko. Jako každé těsto i to palačinkové je dobré osolit. Důležitá zásada je přilévat mléko postupně. Nejprve smíchejte mouku, vejce a trochu mléka a vymíchejte hladké těsto, poté postupně přilévejte mléko a těsto nařeďte.

Palačinkové těsto musí chvíli odpočívat, aby se rozležel lepek. Počítejte alespoň s půlhodinkou, klidně si ho však můžete připravit večer a ráno usmažit palačinky k snídani. Palačinky smažte ideálně na přepuštěném másle, případně na oleji. A pokud se vám první palačinka nepovedla, nezoufejte, první palačinka neznamená neúspěch v případě palačinek dalších.

Pokud si nejste něčím jisti v postupu nebo chcete jen trochu frajeřit a chcete se naučit otáčet palačinky přehozením, koukněte na názorné video s Romanem Pauluse v Kulinářské akademii Lidlu.

Palačinky máme hotové, co na ně? Nejčastější kombinací českých domácností je určitě džem nebo čokoládovo-oříškový krém. Jak džem tak krém si můžete připravit sami doma, protože jak všichni víme, domácí je domácí.

Z palačinek můžete ale připravit mnohem sofistikovanější dezerty. Třeba v kombinaci s omáčkou z červeného vína a jahod se z palačinek stane exkluzivní moučník.

Skořice se hodí nejen na lívance, ale i na palačinky. O pozitivních účincích skořice toho bylo napsáno mnoho – pomáhá při trávicích potížích, má protizánětlivé účinky, zahřívá tělo a v neposlední řadě, milé dámy, napomáhá v boji proti celulitidě. Takže se skořicí nešetřete!

Palačinka v těstíčku zní ze začátku možná trochu komplikovaně, opak je však pravdou. Těstíčko se připravuje z tuzemáku, proto doporučujeme naplnit palačinky povidly, kombinace tuzemák – povidla je totiž top!

Aby palačinky vypadaly na talíři k světu, tak je buď rolujeme do úhledných ruliček nebo překládáme na čtvrtinky, ale napadlo by vás udělat z nich košíčky? Je to velmi snadné, hotové palačinky jen „zapečete na miskách“ a voilà, palačinkové košíčky jsou na světě. Do košíčku si pak můžete dát jakékoli ovoce, které vás napadne. A třeba i něco navíc.

Zarytým milovníkům můžete při příležitosti různých oslav a jubileí připravit skvělý palačinkový dort. Tento dort však není obyčejný dort z palačinek, při jehož přípravě naskládáte palačinky jednoduše na sebe a proložíte krémem nebo šlehačkou. Palačinky skládáte do formy tak, aby pak na řezu vytvořily krásnou mozaiku. Nebojte ale, není to ale nic složitého, jak na to, vám ukážeme ve videu.

Palačinky se podávají spíše na sladko, slaná verze však není výjimkou. Lákala by vás, postrádáte však nápad, s čím je připravit? Zkuste třeba tu se špenátem a balkánským sýrem. Pokud ani tady neoželíte maso, ochutnejte pečenou kachnu v palačince. V tomto pokrmu najdete zázvor, houby, papričky, sójovku, chilli omáčku, koriandr nebo sezam – tedy suroviny typické pro asijskou kuchyni, pochutnají si tedy všichni milovníci východních chutí. A nejen ti!

V případě palačinek si každý přijde na své. V Kuchyni Lidlu najdete mnoho receptů a tipů od těch nejjednodušších až po ty náročnější. Jak máte palačinky nejradši vy?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU