Není bábovka jako bábovka

Není bábovka jako bábovka

Nedělní bábovka ke kávě – přežitek nebo hezká tradice? Také byste si kousek dali? V tomto článku se zaměříme právě na dnes již kultovní moučník.

Bábovka je typická nejen pro naši domovinu, s oblibou se peče také na Slovensku, Polsku, Rakousku a v jižním Německu, kde se jim říká Gugelhupf nebo také Kugelhopf. Tvarem se jí ale nápadně podobají francouzská baba au rhum nebo italské panettone.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jakmile začnete pátrat po původu slova bábovka, najdete několik pověr:

  • Bábovka bylo dříve označení pouze pro formu, pečivu se původně říkalo bába. Tvar totiž připomíná siluetu sukně.
  • Podle další se jedná o koláč, který dostávaly porodní báby za odměnu – odtud bábovka.
  • Existuje i legenda o Třech králích, kteří se na své zpáteční cestě z Betléma zastavili v Alsasku. Jako výraz díku jim místní připravili kulatý koláč, který se podobal tehdejším typickým turbanům. Francouzi této legendě bezmezně věří, a proto se každý rok koná v obci Ribeauvillé „bábovkový svátek“.

Koláč s dírou uvnitř

Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového, můžete přidat ořechy, čokoládu, rozinky, kokos či kandované ovoce, v kuchařkách a na blozích najdete recepty na bábovku tvarohovou, špaldovou, mrkvovou, banánovou i jablkovou. Každá rodina má svůj oblíbený recept. Nejčastěji se však v českých domácnostech podává bábovka třená ze světlého a tmavého těsta. Z toho vyplývá, že spíše než těsto je tedy pro bábovku typický její tvar.

Někdy se může stát, že i přes precizní vymazání a vysypání se nám po upečení nedaří bábovku vyklopit. Co s tím? Asi nejznámější fígl je položit na formu utěrku namočenou ve studené vodě. Znáte ještě nějaký jiný? Napište nám ho do komentářů pod tento článek a ulehčete život dalším pekařkám a pekařům.

Bábovky z Kuchyně Lidlu

Jak už víme, receptů na bábovky je nespočet a můžete ji připravit prakticky z jakéhokoli těsta. Také v Kuchyni Lidlu najdete rozmanitou nabídku receptů, kde si přijde na své skutečně každý.

Začněme tou nejjednodušší bábovkou, a to bábovkou s podmáslím. Všechny suroviny pouze smícháte, těsto přelijete do vymazané bábovkové formy a upečete. Kromě podmáslí budete potřebovat také kávu, bábovka bude tedy krásně vonět kávou.

Ani v Kuchyni Lidlu nesmí samozřejmě chybět populární tvarohová bábovka. Přidáním tvarohu vykouzlíte neobyčejně vláčný moučník. Do bábovky přidejte také rozinky, které nezapomeňte předem namočit do tuzemáku, ten bábovku krásně provoní. Garantujeme vám, že tento moučník na stole dlouho nebude.

S dalším receptem zavítáme do Mexika. V této bábovce nenajdete cukr, je totiž oslazena agávovým sirupem, což je šťáva z kaktusu agáve. Pokud tedy máte chuť vyzkoušet něco nového, ochutnejte bábovku s příchutí agáve.

Milovníkům povidlových buchet doporučujeme bábovku se švestkovými povidly. Je trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Kynuté těsto rozválíte, potřete povidly, zatočíte a vzniklou roládu vložíte do bábovkové formy. Právě díky „roládě“ budete mít na řezu krásnou mozaiku. Vyzkoušejte to sami.

Ochutnali jste už plněnou bábovku? Upečenou bábovku rozřízněte stejně jako dortový korpus a naplňte krémem. Potřete jím i povrch bábovky, ozdobte pistáciovými oříšky a bábovka ve svátečním kabátku je na světě.

A nakonec překvapení! Konkrétně bábovka s překvapením. Chcete vědět, o co jde? Mrkněte na náš recept, který najdete zde.

Není to složité, že? Takže nebuďte bábovky a pusťte se do pečení bábovky.

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU