Jarní menu – jaké provést změny a na jakou zeleninu se zaměřit?

Jarní menu – jaké provést změny a na jakou zeleninu se zaměřit?

Příchod jara v nás často vyvolává potřebu provést změny nejen v bytě, ale rovněž v jídelníčku. Hledáme odlehčené verze našich oblíbených jídel a na talířích se častěji objevují ovoce a zelenina. Ať už hubnete do plavek, nebo se jen chcete cítit lépe a jíst zdravěji, jaro je přece doba, kdy se v obchodech objevuje první zelenina raných odrůd. Čerstvé ředkvičky nebo hlávkový salát se skvěle hodí do sendvičů, na obložené chleby, do salátů nebo jako příloha k lehkým pokrmům. Můžeme je různě kombinovat, přidat k nim ovoce nebo je zalít osvěžujícím dresinkem. Jakou zeleninu tedy vybrat a jak změnit svůj jídelníček, abychom se cítili lépe a měli více energie?
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jarní saláty

Na jaře se probouzí příroda, můžeme spatřit první kvítky a zelená se tráva. Zelená barva může dominovat i na vašem talíři. Zeleninové saláty jsou skvělým lehkým pokrmem, který se hodí jako svačina do práce, zdravý oběd nebo lehká večeře. Jarní odrůdy zeleniny nádherně voní, jsou šťavnaté a plné chutí a vůní, a díky tomu jsou ideálním základem jarního menu. My vám doporučujeme salát z avokáda, salátové okurky, hrušky a hroznového vína zakápnutý medovým dresinkem a dozdobený mini kuličkami mozzarelly. Tento zelený salát je pro jarní menu jako stvořený.

Mrkev a jablko

Příjemným zpestřením jarního menu jsou rovněž barevná mrkev a chutné jablko. Toto spojení s jogurtovým kari dresinkem tvoří výjimečnou chuť a aroma a připravený salát z nich se výborně hodí jako příloha k pečeným bílým masům nebo jako samostatné jídlo či předkrm. Podívejte se, jak tento jednoduchý a chutný recept připravit.

Zeleninové pochoutky

Pokud hledáte další způsob jak využít zeleninu, připravte z ní malé pochoutky. Vyzkoušejte například recept na roládky z cukety se sýrem gorgonzola. Jemnou chuť cukety podtrhují dva druhy sýra, použité koření a čerstvá jarní petrželka. Klidně je můžete vzít s sebou do práce, na piknik nebo je servírovat jako malé pohoštění pro své přátele. Z cukety můžete rovněž připravit mini pizzy, které určitě zachutnají vašim dětem. Cuketové plátky, cherry rajčata, mozzarella, salám, žampióny a aromatické koření – to vše spolu tvoří malou křupavou a zdravou pochoutku. Určitě ji vyzkoušejte.

Na cestách se zase budou určitě hodit i chutné sendviče. Co byste řekli na bagetu s grilovanou cuketou a lilkem? Díky grilované zelenině, olivám a olivovému oleji každé sousto získá středomořský nádech. Pokud nemáte hlad, ale jenom chuť na něco „dobrého”, co byste mohli ujídat u televize při sledování svého oblíbeného seriálu nebo pořadu, vyzkoušejte náš recept na zdravé petrželové chipsy. Podívejte se na trik v Kulinářské akademii a zjistíte, že je to opravdu snadné.

 

Co třeba dip?

Zelenina je také skvělým základem různých dipů a omáček. Vyzkoušejte například dip z pečených paprik, který je rychlý, snadný na přípravu a skvěle se hodí k pečenému masu nebo rybám. Můžete ho ovšem použít i k namáčení čerstvého pečiva nebo křupavých grissini. Podívejte se na trik Romana Pauluse a připravte je již dnes.

Pokud preferujete ostřejší chutě, určitě ochutnejte pravé mexické domácí guacamole! Je to druh salsy, jejíž základ tvoří avokádo a další přísady se mohou lišit od regionu nebo dostupných surovin. Zkuste do svého guacamole přidat nakrájená rajčata, chilli papričku, cibuli, česnek, aromatický koriandr nebo jiné koření a bylinky. Navštivte Kulinářskou akademii Lidlu a podívejte se na trik, jak ho pro vás připravil náš kuchař, Roman Paulus.

Dietní, barevné a zdravé! Určitě vyzkoušejte naše recepty a přesvědčte se, že jaro může být opravdu chutné. Pokud potřebujete pomoct s přípravou a oloupáním zeleniny, navštivte Kulinářskou akademii Lidlu, ve které najdete triky na domácí sušená rajčata nebo nápovědu, jak oloupat chřest nebo rajčata.

Zpomalte, zhluboka se nadechněte, rozhlédněte kolem sebe a nechte, ať vás první teplé sluneční paprsky a probouzející se příroda inspirují k jarní změně vašeho jídelníčku.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU