Jak připravit vynikající quiche?
Škola vaření
Doba čtení 4 minut

Jak připravit vynikající quiche?

Při slově quiche se mnoha z nás rozsvítí oči nadšením. Slané koláče jsou doma ve francouzské kuchyni, některé prameny ale hovoří o tom, že slané koláče připravovali již ve 14. století Angličané. Proslulý quiche lorraine však pochází ze severovýchodní Francie z oblasti Lotrinska – odtud také název Lorraine. Lotrinsko bylo dlouhou dobu pod německou nadvládou, název quiche je tedy zkomoleninou slova Kuchen (německy koláč). Postupně se rozšiřovaly a dnes si pochutnáme na nich po celém světě.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Čím si slané koláče získaly takovou oblibu? Jejich příprava je poměrně snadná a můžete si je přizpůsobíte dle své chuti nebo tomu, co zrovna najdete v lednici. Snadno je sbalíte s sebou a hlavně, jsou strašně „žravé“, souhlasíte?

Jak na to?

Základem je dobré těsto. Dříve se quiche připravoval z těsta chlebového, až později se začalo používat křehké. Při nedostatku času můžete těsto koupit v obchodě, ale určitě vás nemusíme přesvědčovat o tom, že domácí je domácí. Není to náročné, stačí jen smíchat mouku, máslo, vodu a vejce. Důležité je však nechat těsto odležet, klidně až 24 hodin, bude se vám pak lépe válet.

Quiche se tradičně pečou v kulaté vroubkované formě, klidně však můžete použít dortovou nebo jinou zapékací mísu, kterou máte doma. Formu nevymazávejte, tuku je v těstě až až. Těsto důkladně „natlačte do všech záhybů“, dno propíchejte, aby měla kudy unikat pára, překryjte pečicím papírem nebo alobalem a zasypte hrachem nebo čočkou. To proto, aby se vám dno koláče nenafouklo. A přichází první fáze pečení, těsto se totiž musí předpéct samostatně.

Mezitím máte čas na přípravu náplně. Můžete použít to, co máte rádi – zeleninu, maso, ryby, sýry, uzeniny, houby,… co vás napadne. V již zmiňovaném quiche lorraine najdete slaninu, pórek, tvrdý sýr (nejčastěji gruyére nebo gouda) i crème fraîche (tučná smetana). Je to tedy pořádná kalorická bomba. Vy si tedy můžete připravit trochu lehčí náplň – hodí se brokolice, cibule, cuketa, ale také třeba chřest.

Náplní poklaďte předpečené těsto a na závěr ještě nezapomeňte na zálivku. Ta se připravuje z vajec a smetany. Můžete samozřejmě použít crème fraîche, ale také klasickou nebo zakysanou smetanu. Ať už sáhnete po kterékoli, volte spíše tučnější verze, z quiche už stejně light pokrm nevykouzlíte. Poté šoupněte koláč podruhé do trouby a upečte dozlatova.

 

Quiche podle Kuchyně Lidlu

Také v Kuchyni Lidlu jsme pár slaných koláčů připravili, vyzkoušejte je všechny a napište nám do komentářů, který je vaším favoritem?

Milovníci cibule jistě ocení francouzský cibulový koláč podle Romana Pauluse. Nádivku z cibule a pórku doplňuje chuťově jemný camembert.

Typickou surovinou francouzské kuchyně je bezesporu kozí sýr, který se také hodí na přípravu slaného koláče. Kombinace kozího sýra, brokolice a sušených rajčat je vskutku báječná. Skvělý tip na zítřejší oběd do práce, co říkáte?

A sladká tečka na závěr – připravte quiche na sladko. I v tomto koláči najdete kozí sýr, tentokrát však v kombinaci s limetkou, čerstvou mátou a zakysanou smetanou. Ochutnejte tento netradiční quiche.

Navnadili jsme vás a připravíte si některý slaný koláč ještě dnes? Máte vlastní recept, kterému u vás nikdo neodolá? Podělte se o něj s námi v komentářích pod tímto článkem.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU