Avokádo je superpotravina!

Avokádo je superpotravina!

Avokádo je lidmi buď milované nebo nenáviděné. Nic mezi tím neexistuje. Následující řádky jsou však určeny oběma skupinám, příznivci se dozví mnoho přínosných informací o své oblíbené svačince a odpůrce snad přesvědčíme, že jíst avokádo se rozhodně vyplatí.

Začněme vizuální stránkou tohoto druhu ovoce (ano, skutečně je to ovoce!). Avokádo má hruškovitý tvar s tmavě zelenou slupkou a je plodem rostliny hruškovec přelahodný. Stejně lahodná je i máslová dužina s jemně ořechovou chutí, která se nachází pod slupkou. Uprostřed najdete velkou hnědou pecku.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Avokádo dozrává až po utržení. Tvrdé plody se pro zpracování nehodí, protože ještě nemají tu skvělou chuť, kterou na avokádu milujeme. Jestli avokádo připraveno na další zpracování, zjistíte poměrně snadno. Zatlačte na povrch, pokud slupku snadno stlačíte, můžete se do něj pustit. Pokud ne, nechte ho pár dní dozrát při pokojové teplotě.

Existuje mnoho fíglů, jak urychlit zrání avokáda. Zkuste třeba zabalit tvrdé avokádo do novin, uvidíte, že již druhý den bude krásně měkké. Znáte ještě jiný trik? Poraďte nám a ostatním čtenářům.

Zásobárna zdraví

Avokádo je velmi kalorické (221 kcal / 100 g je u ovoce docela dost) a má vysoký obsah tuků (23,5 g / 100 g). Jedná se však o dobré tuky, tedy nenasycené mastné kyseliny, které jsou snadno stravitelné, snižují hladinu cholesterolu v krvi, pozitivně ovlivňují práci mozku a působí jako prevence vzniku Alzheimerovy choroby.

Avokádo obsahuje vitamin B6, který zmírňuje ranní nevolnosti nastávajících maminek, dále vitamin C, jenž zpomaluje stárnutí buněk, a také draslík, který by měli konzumovat ti, kdo žijí ve stresu a cítí se unaveni. Díky tolika přínosům se avokádo zařadilo na seznam superpotravin.

Jak vypěstovat avokádo?

Líbilo by se vám mít doma vlastnoručně vypěstované avokádo? Není na tom nic složitého! Vyjměte pecku a důkladně ji očistěte, zbytky dužiny by jinak začaly zahnívat. Do pecky udělejte ve stejné výšce 3 otvory, vsuňte párátka a položte na sklenici s vodou tak, aby se plochá část pecky dotýkala hladiny. Pecka musí být neustále v kontaktu s vodou! Po několika týdnech by měly kořeny sklenici zaplnit a objeví se vysoký stonek. To je ta správná chvíle pro zasazení do květináče, pecku umístěte tak, aby ze 2/3 vyčuhovala nad zeminu. A nyní už se můžete těšit z vlastní rostlinky. Pravidelně ji zalévejte, přes léto trochu více, aby zesílila.

Pokud nepatříte mezi nadšené pěstitele, zastavte se v Lidlu, kde avokádo seženete, a připravte si z něj některý z našich skvělých receptů. Výhodou avokáda je, že jej můžete použít od předkrmu po dezert.

Pusťme se do vaření

Zajímavostí na avokádu je, že většinou je buď dochucované nebo dochucuje nějaké jídlo. My máme například rádi rozmačkané avokádo do pasty s troškou soli, pepře , olivovým olejem a česnekem. V této formě se hodí například s knäckebrotem jako skvělá odpolední svačinka.

Ačkoliv už je v Čechách avokádo dostupnější potravinou, v české kuchyni ho v tradičních pokrmech opravdu nenalezneme. Naopak tomu je ale v mexické kuchyni. Tam avokádo hraje hlavní roli hlavně ve velmi populárním guacamole (avokádo smíchané s cibulí, česnekem, rajčaty, koriandrem), které se podává k nachos nebo tortillám.

Často se s avokádem také setkáme v salátech, protože díky němu se salát může stát opravdovou delikatesou. Příkladem může být avokádový salát s pečenými krůtími prsy. Taková kombinace splňuje snad všechny požadavky výživových poradců na plnohodnotné jídlo. Určitě spořádáte plný talíř!

Jak už víme, avokádo se hojně používá v mexické kuchyni, a proto ho můžete použít k naplnění tortill. Taková tortilla s kuřecím masem a avokádem dobře poslouží i jako oběd do práce. Navíc je to lehké jídlo, což oceníte třeba v parných dnech. Avokádo však můžete k tortille podávat i ve formě pasty. Tortillu naplňte mletým masem a sýrem a podávejte se skvělou avokádovou pastou.

Avokádo se hodí i na přípravu koktejlů, zkombinujete-li ho s ananasem, připravíte báječné smoothie. A navíc dostanete do těla spoustu vitaminů a zdravých látek.

V Kuchyni Lidlu najdete i avokádovou svačinku. Avokádo plněné vajíčkem je velmi efektní a oku lahodící. Připravte si tento jednoduchý recept.

Na konec nesmí chybět dezert. Čokoládová pěna s avokádem a banány je plná ovoce a voní po kávě. Navíc neobsahuje mouku, takže je to vlastně dietní dezert.

Povedlo se nám přesvědčit vás?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU